Boka tid
Boka tid Login För företag
Nu har svenska Flow Neuroscience utvecklat en revolutionerande behandling baserat på senaste forskningen inom elektrisk hjärnstimulering. Snart kan deprimerade behandla sig hemma genom ett eget headset. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Hjärnstimulering utgör ny behandling mot depression

Idag har ca 300 miljoner människor depression. 50% har inte fått någon behandling. Nu har svenska Flow Neuroscience utvecklat en revolutionerande behandling baserat på senaste forskningen inom elektrisk hjärnstimulering. Målet är att deprimerade ska kunna behandla sig hemma genom ett eget headset.

Daniel Månsson är psykolog med en bakgrund inom computer science. Tillsammans med sin medgrundare Erik Rehn, som är neurovetare och elektroingenjör, utgör de grundar-duon för Flow Neuroscience.

– Visionen för Flow är att behandla mental hälsa med hjälp av teknologi. Det finns ett stort behov av både bättre och annorlunda, mer organiska behandlingar inom området. Vårt headset är vår första produkt, berättar Daniel, som är VD på Flow.

Vill du prata med någon om depression?

Hos oss kan du träffa specialistläkare inom de flesta sjukdomsområden. Snabbt och utan krav på remiss. Du kan boka hur många möten du vill. Möte sker via videosamtal eller meddelande. Du loggar enkelt och kostnadsfritt in här för att se tider som passar dig.

Logga in säkert med BankID

Vill skapa nytt alternativ till behandling

Under sin tid som psykolog träffade Daniel många som led av depression. Han reagerade på att det saknades tillräcklig behandling och att de drabbade ofta blev bortprioriterade av vården för att de inte sågs som tillräckligt sjuka.

– Jag insåg att det inte finns tillräckligt bra alternativ för dessa personer. Du kommer till en fysisk psykolog med depression och får 10–12 sessioner på dig, sedan är det slut. Är du inte frisk då så får du klara dig själv. Det räcker oftast inte, upplevde jag. Depression är en väldigt långsam sjukdom och det tar tid att komma igång. Jag fick träffa dem en gång i veckan eller ännu mer sällan. Då är det väldigt svårt att få effekt.

Daniel menar att behandling för mental ohälsa inte har utvecklats tillräckligt under de senaste 100 åren – det finns fortfarande enbart talterapi eller läkemedel att tillgå.

Det behövs bättre alternativ än enbart läkemedel, som kan ge mycket bieffekter. Så det kände jag tydligt – det behövs något mer inom behandling.

– Att inte ha kommit längre än så – det är riktigt dåligt. Och när man tittar på de stora studierna inom psykologi så är inte effektiviteten särskilt hög. Det kan vara svårt att hitta psykologer som man trivs med och det är svårt att byta. Och det behövs bättre alternativ än enbart läkemedel, som kan ge mycket bieffekter. Så det kände jag tydligt – det behövs något mer inom behandling.

Kombinerar hjärnstimulering och psykologi

Enligt WHO lider 300–350 miljoner personer just nu av depression. 50% har inte fått någon behandling alls av olika anledningar. Det kan bero på stigma, på tillgänglighet eller priser. Teamet på Flow bestämde sig för att konstruera något som varje person som inte fått behandling, eller vill gå av eller komplettera läkemedel, kan beställa hem till sig.

– Jag är tidigare publicerad inom fältet hjärnstimulering. Efter att ha genomfört en studie med hjärnstimulering för att öka koncentrationsförmågan med positiva resultat, fick jag upp ögonen för möjligheterna inom området.

Vi har sett att depression är det största problemet som drabbar allra flest, och det har också följdproblem in i fysisk sjukdom. Detta i kombination med att vi vet hur det kan behandlas ledde till att vi ville agera.

– Vi började med att titta på själva problemet och se vad vi kunde göra där. Vi har sett att depression är det största problemet som drabbar allra flest, och det har också följdproblem in i fysisk sjukdom. Detta i kombination med att vi vet hur det kan behandlas ledde till att vi ville agera, berättar han.

Det visade sig vara rätt tillfälle. Forskningen hade börjat publicera mycket inom TDCS, det vill säga hjärnstimulering med svag ström, inom framförallt depressionsfältet. Det gjorde att teamet på Flow kontinuerligt kunde följa teknologin inför utvecklingen av en biologisk behandling med en stark, evidensbaserad grund inom senaste forskningen.

– Vi vet att man kan stimulera hjärnan i flera olika områden och få olika effekter. Men sedan tänkte vi – varför exkludera de drygt 100 åren av psykologisk kunskap? Depression har många olika orsaker, och då bör man också attackera sjukdomen från olika håll. Då byggde vi helt enkelt ihop de två lösningarna i en produkt – hjärnstimulering och psykologi. Som man kan göra hemma.

– Det kändes självklart att attackera problemet på det sättet. Om jag har en patient som kommer in så ser jag till att ha en läkare som träffar patienten och kanske sätter in läkemedel, men jag vill också ha terapi med patienten för att de ska komma vidare på ett beteendemässigt plan.

Depression har många olika orsaker, och då bör man också attackera sjukdomen från olika håll. Då byggde vi helt enkelt ihop de två lösningarna i en produkt. Som man kan göra hemma.

Återställer hjärnaktivitet med hjälp av ström

Flows behandling består av ett TDCS-headset med tillhörande app. Appen agerar som en virtuell terapeut och består av olika moduler med information och aktiviteter. Samtidigt som man lyssnar på innehållet i headsetet så stimuleras olika delar av huvudet av svag ström.

– Ett väldigt svagt elektriskt fält går igenom huvudet i de frontala loberna. Det gör att neuroner som finns i de högra frontala delarna av cortex blir lite mer aktiva. Personerna med depression har lite mindre aktivitet här, så vi återställer aktivitetsbalansen.

Headsetet används 25 minuter om dagen i 18 sessioner under 6 veckor. Appens innehåll handlar huvudsakligen om beteendemässiga förändringar i förhållande till träning, mat, stressreduktion och sömn, med syftet att man ska kunna bli fri från depression på lång sikt och ta kontroll över vad man behöver. Man kan ha uppföljande sessioner och fortsätta närhelst man känner att man behöver- även i proaktivt syfte. Innehållet är noga framtaget för att möta sjukdomens begränsningar.

– Vi vet att personer som har depression kan ha svårt att ta in information och att börja med saker. Därför har vi konstruerat det så att det ska vara väldigt lätt i början att dra igång. Vi hjälper personen att till exempel boka in aktiviteter i mobilen, berättar Daniel.

Vi vet att personer som har depression kan ha svårt att ta in information och att börja med saker. Därför har vi konstruerat det så att det ska vara väldigt lätt i början att dra igång.

– Det är futuristiskt men samtidigt något som är grundat i mängder av seriös litteratur och publikationer i de bästa tidskrifterna. Anledningen till att man inte har hört så mycket om det är först de sista två åren man har kunnat visa att metoden faktiskt är jämförbar med läkemedel.

Positivt kostnadsalternativ och mindre väntetid

Daniel, vad finns det för direkta fördelar jämfört med att gå till fysisk psykolog?

– Det blir ett väldigt positivt kostnadsalternativ. Vi ger ett alternativ som du kan beställa direkt hem utan långa väntetider. Du kan upprepa behandlingen gång på gång vid behov. Dessutom är behandlingen hela tiden kvalitetssäkrat för att ha den senaste forskningen inkluderad, med till exempel information om nutrition som annars inte kommer så naturligt för psykologer, utan som man kanske måste leta efter i andra källor.

Du kan upprepa behandlingen gång på gång vid behov. Dessutom är behandlingen hela tiden kvalitetssäkrat för att ha den senaste forskningen inkluderad.

Vad innebär digitaliseringen överlag för patienten, enligt er?

– Jag har ju själv provat nätläkare och tyckte det var helt fantastiskt när jag väl provade det. När man har testat det tycker jag att det känns fullständigt självklart att det är så här det kommer att gå till framöver för många sjukdomstillstånd. Hjälpmedel för att diagnostisera bättre hemma kommer att komplettera dessa tjänster men själva konceptet är helt fantastiskt. Att tillgängligheten ökar är viktigt för att fler ska kunna behandla sig. Och givetvis att priserna pressas ner genom att teknologin också utvecklas.

Vad händer nu för er?

– Nu väntar vi på att få behandlingen med vårt headset godkänd för lansering i EU.

Läs mer på Hjärta för vården

Psykiatrikern: Många väntar för länge med att söka hjälp vid depression
Psykiatriker Andreas Rochester i Spanien – mot depression och ångest
Emma berättar om stress och utmattningssyndrom
Rådgivning av en psykiatriker kan hjälpa i vardagen

Läs mer om Flow Neuroscience
Bild: Olle Enqvist, Minc

Kommentarer inaktiverade.