Boka tid
Boka tid Login För företag
Enligt forskaren Rolf Lood kan vi ha nytta av våra egna bakterier mot hudsjukdomar Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Vår egen bakterie kan skydda mot hudsjukdomar

Enligt forskaren Rolf Lood kan vi ha nytta av våra egna bakterier mot hudsjukdomar. En av människans vanligaste hudbakterier utsöndrar ett protein som skyddar mot de reaktiva syreföreningar som anses bidra till exempelvis hudcancer, säger han. Nu undersöks ifall bakterien kan ingå i framtida behandlingar. 

Hudbakteriens namn är Propionibacterium acnes. Rolf Lood, som är forskare i experimentell infektionsmedicin vid Lunds universitet, har undersökt bakterien och sambandet med hudsjukdomar.

– Den heter Propionibacterium acnes för att den först upptäcktes hos en patient med svår akne. Men om den orsakar akne är inte säkert – den kanske bara fanns där för att den är så vanlig, konstaterar Rolf Lood som är forskare i experimentell infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Han har upptäckt att ”akne-bakterien” utsöndrar ett protein som fått namnet RoxP. Proteinet har lika stark verkan på farliga syreföreningar som kända antioxidanter som C- och E-vitamin. Detta protein skyddar mot så kallad oxidativ stress, ett tillstånd där reaktiva syreföreningar skadar cellerna. En vanlig orsak till oxidativ stress när det gäller huden är UV-strålning från solen.

Bakterien utsöndrar ett protein som skyddar oss mot oxidativ stress.

– För bakterien är detta protein viktigt för att den alls ska kunna leva på vår hud. Den gör sin livsmiljö bättre genom att utsöndra RoxP, men blir därigenom samtidigt till nytta även för oss, förklarar Rolf Lood.

Kan ingå i framtida behandlingar

Oxidativ stress anses vara ett bidragande skäl till flera hudsjukdomar. Bland dem är böjveckseksem (atopisk dermatit), psoriasis och hudcancer. Eftersom Propionibacterium acnes är så vanlig, så finns den hos både friska personer och människor med hudsjukdomar.

– Men man kan ha olika stora mängder av bakterien på sin hud, och bakterierna kan också producera större eller mindre mängder av det skyddande proteinet RoxP, säger Rolf Lood.

Detta studerar nu Rolf och hans medarbetare vidare och studien kommer att kunna visa om det finns något samband mellan graden av sjukdom och mängden av RoxP på patienternas hud.

– Om studierna ger ett positivt resultat skulle det kunna leda till att RoxP kan ingå i solkrämer och användas i behandlingen av psoriasis och böjveckseksem, hoppas Rolf Lood, vars forskningsrön publicerades i en artikel i Nature-tidskriften Scientific Reports.

Kan leda till att RoxP kan ingå i solkrämer och användas i behandlingen av psoriasis och böjveckseksem.

Läs mer på Hjärta för vården

Specialistläkare Lampros utreder hudsjukdomar
Nytt plåster ska ge snabbare diagnos vid hudsjukdomar
Snabbare diagnos vid hudcancer förbättrar prognosen vid melanignt melanom

2 svar till “Vår egen bakterie kan skydda mot hudsjukdomar”

  1. Kan dessa rön även påverka behandlingen av autoimmuna sjukdomar? Min fru har sle med ofta med såriga utslag som ibland kan behandlas med kortison.
    Har märkt att hennes sår läker ut om immunförsvaret är upptaget med t.ex. förkylning vore underbart om en ” en enkel” kräm kan göra stor lindring
    Tacksam för svar.

    • Hej Barry, tack för din fråga. Gällande autoimmuna sjukdomar och påverkan på behandlingar har vi tyvärr ingen insikt i samband med forskningsartikeln i nuläget. Däremot vill vi gärna göra vad vi kan för att hjälpa er. Din fru kan prata med både en reumatolog samt en hudspecialist hos oss, om hon skulle vilja det. Ni behöver ingen remiss för att boka ett möte och kan få en snabb tid. Hör gärna av dig igen till oss om du har funderingar kring vad som kan bli bra för er. Du kan även chatta med oss i chatten här på sidan eller ringa på 08-59 90 25 00. Vi hjälper dig gärna att hitta en tid som passar, om du skulle vilja det. Vänlig hälsning, Emma