Boka tid
Boka tid Login För företag
Ulrica Wikner, Specialistsjuksköterska, Universitetssjukhuset i Linköping Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Bättre behandling av astma och allergi hos barn

Ulrica Wikner är specialistsjuksköterska och hjälper barn med astma och allergi. Hon berättar att det är viktigt att barnens behandling individanpassas genom att man som vårdgivare är ödmjuk och tillsammans med föräldrarna kommer fram till rätt medicinering och åtgärder, utan pekpinnar.

Ulrica arbetar på Allergicentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping​ sedan nio år tillbaka. På Barnmottagningen tar hon emot barn och ungdomar med olika former av allergier, astma och eksem som kommer till mottagningen i sällskap med sina föräldrar. Att Ulrika skulle jobba med sjukvård var dock inte tanken från början.

– Jag hade egentligen en helt annan inriktning på mina studier från början och läste bland annat litteratur och tyska. Men jag insåg efter ett tag att jag ville jobba nära och tillsammans med människor. Därför läste jag till sjuksköterska.

Specialistläkare inom astma och allergi

På Medicheck finns specialister som kan hjälpa dig och ditt barn utan krav på remiss.

Välj din allergolog här

Det måste få ta tid när man behandlar barn

– Under grundutbildningen till sjuksköterska får man prova många olika avdelningar. Paradoxalt nog var jag lite osäker inför både psykiatri och barn men under sista terminen var jag just på de avdelningarna och upptäckte då att det var jätteroligt och intressant, berättar Ulrica. Efter några år på Allergicentrum utbildade hon sig till specialistsjuksköterska inom området.

Ulrica fungerar också som forskningssköterska på sjukhuset och engagerar sig starkt i att barnen ska få bästa möjliga vård.

Att ge barnen och deras familjer tid är en viktig nyckel.

– När man jobbar med barn och deras familjer är grundtanken inom vården att man mer uttalat säger att det ska få ta tid. Detta samtidigt som vården i allmänhet idag präglas av tidsbrist för patientkontakt.

Astma och allergi hos barn ska fungera i familjens vardag

När ett barn får en diagnos innebär det ​att föräldrarna måste ta ställning till hur behandlingen ska utformas. Därtill följer praktiska råd om hur man använder förekommande hjälpmedel, som Ulrica och hennes kollegor framförallt hjälper till med.

– Det stämmer. Vi ställer inte diagnosen utan det gör specialistläkaren. Vår uppgift är istället att få barnets nya behov att fungera i​ familjens vardag. Ett barn existerar ju inte i ett vakuum utan i en familj. Det här kan exempelvis även innebära att ​föräldrarna med oss diskuterar hur de hjälps år för att ge olika behandlingar. Ett strukturerat samarbete mellan föräldrar leder till färre konflikter i vardagen.

– Målet är barnet ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt och därmed inte ”blir sin diagnos” inför andra. Samtidigt har alla olika vanliga liv så där ligger en stor del av utmaningen, säger Ulrica.

Allergi hos barn kan skapa oro hos föräldrarna

Det finns många gånger en rädsla hos föräldrarna​. Inte minst när det gäller barn med matallergier och intoleranser.

– Ja, det är ett stort problem för många och studier har bland annat visat att det för familjer med barn som har en födoämnesallergi tar två timmar mer i veckan att laga mat jämfört med andra familjer. Det här med att gå på kalas blir också ett orosmoment, eller till exempel när någon är barnvakt. Här kan vi vara ett stort stöd!

Ett vanligt problem för många nu under våren​ är pollenallergi, ​även hos barn i skolåldern. Här finns mycket bra behandling att tillgå, berättar Ulrica. Det gäller också bland de receptfria läkemedel som finns men ett problem är att många inte vet hur man ska använda dem.

– Ja, just nu pratar vi pollen mest hela tiden på mottagningen. Det finns många frågor om hur man ska behandla sig som bäst och vad exempelvis korsreaktioner innebär. Pollenallergi är ju årstidsbunden men påverkar så otroligt många.

Läkemedel mot pollenallergi

–  Det vanligaste när man känner symptom från pollen är att man skaffar receptfria tabletter, ögondroppar eller nässpray. Det är bra att den möjligheten finns men ibland kanske man inte ställer tillräckligt många frågor om läkemedlen.

Vad gäller nässpray finns det t.ex. en speciell teknik för bästa effekt och även med tabletterna kan man göra stor skillnad genom att hitta rätt dos eller sort.

Det är också viktigt att förstå att d​et är en allergi som orsakar symtomen, menar Ulrica. Många pollenallergiska, även barn, känner sig trötta och hängiga. Allergin kan påverka humöret.

– De kan bli arga och irriterade, prestera sämre och känna sig sjuka hela tiden. Här kan man göra mycket med det receptfria sortimentet men man måste våga prova sig fram bland olika sorter då det är mycket individuellt vad som fungerar bäst.

Drabbad av pollensäsongen?

På Medicheck kan du få hjälp av en pollenspecialist, direkt utan remiss.

Hitta en tillgänglig allergolog

Ny banbrytande vaccination

Vid svårare fall av pollenallergi​ kan det dock hända att det krävs receptbelagda läkemedel eller till och med vaccination. Inom detta område händer det mycket spännande, berättar Ulrica.

– Ja, vid svårare fall finns ett receptbelagt och immunhämmande läkemedel och behöver man vaccinera sig ser framtiden mycket ljus ut. Det pågår en banbrytande studie på Allergicentrum där man ger tre injektioner i ljumsken med en månads mellanrum istället för 60–70 gånger under cirka tre års tid som annars är tillvägagångssättet. Det är förstås mycket lovande!

Ulrica har också nyligen startat egen verksamhet​ där hon erbjuder att träffa barn med astma och allergi direkt hos primärvården. Idag går det annars till så att barnen kommer till sjukhuset på remiss från Vårdcentralen.

– Det stämmer. Jag håller precis på att starta upp under namnet ”Ullergi” och diskuterar möjligheten med privata och offentliga vårdgivare. Jag hoppas att detta kan vara ett sätt att ge barnen rätt behandling snabbare genom att jag kan möta upp barnen med mina specialistkunskaper redan i primärvården ​och göra uppföljningar av barn med astma, eksem och allergi.

Blodprovet kräver specialistläkare eller remiss

– Det krångliga med allergi är nämligen att det vi mäter i blodet är antikroppar; en slags ”minnen” som immunförsvaret har bildat. Och allergi uppstår när kroppen av misstag tror att något som är ofarligt är farligt. Men det är också så att dessa antikroppar kan bildas utan att man reagerar och tar vi många blodprover kan vi ha förhöjda värden på ämnen som vi egentligen tål. ​

Blodprov måste tolkas utifrån en klarlagd sjukdomshistoria och i samråd med specialistläkare eller via remiss.

Det allra viktigaste för barn som drabbats av astma och allergi​ är dock att hitta en struktur, anser Ulrica.

– För bästa resultat bör man lära känna sin egen eller sitt barns allergi. ​Vad det är som triggar igång astma eller allergi, vilken behandling hjälper, hur ofta kan man behandla och vilken medicin hjälper mot vad. Vad är inte symtom på allergi? Detta kan man diskutera med oss sjuksköterskor. Målet är att man ska känna sig trygg i att kontakta vården, avslutar Ulrica Wikner.

Text: Mats Holmström

Läs mer hos Medicheck

Kunskap och hänsyn hjälper personer med astma och allergi
Blodanalyser online lär dig mer om din hälsa
Personer med hjärtsjukdomar träffar läkare via videosamtal

Kommentarer inaktiverade.