Boka tid
Boka tid Login För företag
jabar-mirzad-allmanspecialist Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Allmänspecialisten Jabar brinner för att hjälpa personer som drabbats av livsstilssjukdomar

Högt blodtryck, bukfetma, höga blodfetter och diabetes – utgör en stor del av ohälsan i Europa och för att må bättre krävs mer än medicin.
– Det handlar om multifunktionell behandling, inklusive livsstils- och kostråd, berättar specialistläkare i allmänmedicin Jabar Mirzad.  

Träffa specialistläkare via videosamtal

Få rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Jabar, som ursprungligen kommer från Afghanistan, var i unga år till att börja med inne på att bli ingenjör. Hans far drev ett byggföretag så det kändes ganska naturligt, berättar han.

– Pappa var dock smart och tyckte att jag skulle välja själv. Någonstans kände jag dock på mig att han ville att jag skulle bli läkare. Under gymnasiet valde jag inriktningen natur och där var vi fyra kompisar som läste mycket och fick höga poäng. Vi pratade vi ihop oss och bestämde att vi alla skulle bli läkare. Läkaryrket passar min hjärna, eftersom jag alltid har läst mycket och velat hjälpa människor.

I Afghanistan gör man en stor test efter det 12-åriga gymnasiet och kraven är hårda för att komma in på universitetet. Jabar började på universitet söder om Kabul 1973 och blev färdig legitimerad läkare 1980.

Grundade astma- och KOL-mottagning

– Efter universitetet satsade jag på allmän internmedicin men i samband med att Ryssland anföll mitt hemland under den här perioden tvingades jag mer eller mindre in på kirurgiområdet eftersom det kom in många personer med krigsskador. Jag arbetade mest med magkirurgi under de åren, berättar Jabar.

Med den bakgrunden kom Jabar till Sverige 1993. Till att börja med studerade han det svenska språket på Folkuniversitet. Därefter följde provtjänstgöring på ett sjukhus i Norrköping och sedan komplettering med 3 månader geriatri i Gävle.

Ja, förutom astma och KOL ligger mitt fokus till stor det på livsstilssjukdomar.

– Efter det har jag arbetat som hyrläkare och stationär allmänläkare på olika vårdcentraler i Stockholmsområdet innan jag kom till Farsta, där jag bor och är verksam sedan dess, berättar Jabar.

På vårdcentralen i Farsta var Jabar med och grundade astma- och KOL-mottagningen där han sedan blev ansvarig läkare. Under senare år har han arbetat deltid på vårdcentralen och har utöver det även hjälpt till på en estetisk klinik hemma i Farsta.

Multifunktionell behandling – viktigt vid metabola syndromet

Jabar, som alltid intresserat sig för betydelsen av en hälsosam kosthållning och livsstil för att bibehålla en god hälsa, brinner extra mycket för att hjälpa personer som drabbats av tillstånd inom det s.k. metabola syndromet, ett samlingsnamn för tillstånd som högt blodtryck, övervikt/bukfetma, höga blodfetter och diabetes. Till stor del livsstilssjukdomar som enligt Jabar bör behandlas multifunktionellt.

Det handlar till stor del om livsstil, kost, fysisk aktivitet samt även psykologi. Mediciner och eventuell kirurgi kommer först efter detta i turordningen.

– Ja, förutom astma och KOL ligger mitt fokus till stor det på dessa tillstånd, inte minst då de utgör en stor del av ohälsan i Europa och USA och att jag anser att de behöver behandlas multifunktionellt, precis som de flesta sjukdomar behöver göra.

– Därför bidrar jag förutom med mina medicinska kunskaper väldigt gärna med råd kring de viktiga delarna som inte har med medicin att göra. Jag är bland annat intresserad av kost/naturterapi sedan 25 år tillbaka, har utbildat mig i ämnet och mitt budskap är att det krävs mer än bara medicin för att bota en sjukdom.

– Det handlar till stor del om livsstil, kost, fysisk aktivitet samt även psykologi. Mediciner och eventuell kirurgi kommer först efter detta i turordningen. Men trots detta tror många fortfarande att mediciner är lösningen på allt, förklarar Jabar.

Fullt fokus på digitala vårdmöten under pandemin

I samband med att Corona-pandemin bröt ut förra våren började man testa online-möten på vårdcentralen i Farsta. Jabar uppmärksammade snabbt hur stor del av människors vård som faktiskt går att sköta genom digitala möten.

Jag bedömer dock att ungefär 70-80 procent av vården kan skötas online, berättar Jabar.

– Visst behöver man ibland göra fysiska undersökningar och en del patienter behöver även hemsjukvård. Jag bedömer dock att ungefär 70-80 procent av vården kan skötas online, berättar Jabar, som fokuserat än mer på digitala vårdmöten efter hans första positiva erfarenheter. Sedan början av detta år är han också tillgänglig för digitala vårdmöten i samarbete med Medicheck.

– Det stämmer, och sedan april jobbar jag faktiskt enbart online. Det har jag tänkt att göra åtminstone till och med augusti, när alla som kan och vill har blivit vaccinerade mot covid-19. Mitt samarbete med Medicheck har rullat igång väldigt bra. Jag får bokningar från alla delar av landet, framförallt av personer som behöver rådgivning kring astma och KOL eller andra vanliga sjukdomar inom mitt specialistområde.

–  Jag uppskattar att man genom Medicheck på ett enkelt och tillgängligt sätt kan komma i kontakt med specialistläkare inom alla sjukdomsområden och är övertygad om att den här tjänsten behövs. Jabar ser fram emot att hjälpa så många som möjligt framöver, avslutar han.

Text och foto: Mats Holmström

Rätt vård direkt

Träffa specialistläkare via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om specialistvård

Så får du rätt behandling vid problem med sköldkörteln
Allmänspecialist Liis brinner för att se helheten
Så får du hjälp med din IBS

Kommentarer inaktiverade.