Boka tid
Boka tid Login För företag
Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Kenneth är allmänspecialist och hjälper via videosamtal

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin. Han hjälper till stor del patienter som kämpat med långvariga besvär som sköldkörtelsjukdom eller kroniska smärttillstånd och som fått en ohållbar livssituation. ”För mig har fokus till stor del blivit på att ta hand om personer där själen inte mår bra”, säger han.

Kenneth var tidigt inriktad på att hjälpa människor att må bättre. 1995 som tog han steget och började utbilda sig till läkare och senare specialist. Sedan dess har han både grundat och drivit mottagningar och vårdcentraler.

– Jag var massör med egen firma och åkte runt och behandlade på företag. Men jag kände efter ett tag att jag ville hjälpa mer än så och tog därför steget till att utbilda mig till läkare. 2004 var jag färdigutbildad läkare och specialistutbildad fem år senare.

–  Jag även grundat och drivit Närakut i Solna/Sundbyberg, och startat vårdcentralen To Care med mottagningar både i Stockholms City och i Solna. Jag har tidigare varit studierektor för AT och ST läkare i norra delarna av Stockholm vilket gett mig en ännu större inblick i den bredd som vi inom primärvården kan hantera då det gäller medicinska frågor och symptom.

”Som allmänspecialist får jag följa patienterna över tid”

Varför valde du att bli specialist just inom allmänmedicin?

– Bredden och kontinuiteten. Som specialist inom allmänmedicin får man behålla och följa patienterna över tid på ett helt annat sätt jämfört med andra specialister. Jag insåg tidigt att kontinuitet är en framgångsfaktor, många av mina patienter har jag följt sedan de första månaderna på AT-tjänstgöringen tills nu. Alltså i 10 års tid.

– De flesta patienter tar vi alltså hand om hela vägen vilket passar mig väldigt bra. Organspecialistfall som till exempel svårinställd diabetes, endokrina tumörer och kirurgfall skickar vi självklart vidare men dessa får vi oftast tillbaka sedan.

De flesta patienter tar vi alltså hand om hela vägen vilket passar mig väldigt bra.

Träffa Kenneth via videosamtal

På Medicheck kan du boka en tid med Kenneth eller en annan allmänspecialist direkt utan remisskrav. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Läs mer om vad Kenneth kan hjälpa dig med

Vilken typ av besvär behandlar du mest?

– Som specialist inom allmänmedicin träffar man många med hjärtbesvär som hjärtsvikt, hormonella problem, högt blodtryck och diabetes. Men sköldkörtelsjukdomen Hypotyreos är någonting som har blivit väldigt stort hos mig och här finns jag som ett stöd när sköldkörtelbehandlingen inte räcker till och kan hjälpa till med individuella behandlingsalternativ.

– I fallet Hypotyreos handlar det väldigt mycket just om att behandla över tid och man behöver också ibland ändra medicineringen, exempelvis när patienten är gravid. Sköldkörtelproblem är väldigt vanligt och det är mest kvinnor som drabbas. Många av dessa har tidigare haft svårt att få en individanpassad medicinering så det känns skönt att kunna göra skillnad där.

Sköldkörtelsjukdomen Hypotyreos är någonting som har blivit väldigt stort hos mig.

Hypotyreos och smärttillstånd i fokus

Varför har så många kvinnor med Hypotyreos svårt att få hjälp hos vården?

– Det finns flera anledningar. Hur hemskt det än är så är kvinnor generellt en svagare grupp när det gäller forskning. Sedan är det ju överlägset flest kvinnor som drabbas av Hypotyreos medan exempelvis hjärtproblem eller diabetes finns hos båda könen. Även sådant påverkar resurser för forskning och utveckling.

– För mig har fokus till stor del blivit på att ta hand om patienter där själen inte mår bra. Det är ofta ett resultat av att man gått en längre tid med en sjukdom som Hypotyreos utan att få rätt hjälp. Tröttheten och håglösheten ger patienterna en ohållbar livssituation.

– Det här gäller också exempelvis personer med långvariga smärttillstånd. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till med att få det att vända till det bättre för de här patienterna.

Fantastiskt att kunna hjälpa till med att få det att vända till det bättre för de här patienterna

Just långvarig smärta är ett problem som också tycks vara väldigt vanligt, stämmer det?

– Ja, ett exempel är fibromyalgi men det finns många vanliga typer av smärttillstånd som jag gärna hjälper till med. Här har jag förstås nytta av att arbetat som manuell terapeut och massör tidigare. Det finns väldigt många metoder som man kan använda sig av vid de här tillstånden. Jag gillar att pröva nytt så jag är även öppen för okonventionella metoder.

Ser till individen snarare än riktlinjer

– Det är framförallt den stora bredden i vårt yrke som gör det intressant. Vi behandlar även många barn och äldre vilket gör att vi har möjlighet att hjälpa alla typer av patienter. Som specialist inom allmänmedicin får jag se mycket till individen snarare än att strikt följa riktlinjer.

–  Det här är något som passar mig, det kände jag redan under min AT-tjänstgöring på en vårdcentral. Jag kände att här kan jag verkligen göra nytta, vilket gjorde att även jag själv mådde bra. Sean dess har det aldrig varit någon tvekan.

Jag kände att här kan jag verkligen göra nytta, vilket gjorde att även jag själv mådde bra.

Hjälper personer via videosamtal

Kenneth, du är en av specialistläkarna som man kan träffa via videomöte hos Medicheck. Vilka är fördelarna med detta?

– Framförallt är det just kontinuiteten som ju också var en viktig anledning till att jag satsade på allmänmedicin. Att man själv kan välja en specialistläkare som följer en över tid, i det här fallet när man själv vill och var man än befinner sig.

 – Vid långvariga besvär behöver man självklart besöka en vårdcentral eller klinik för fysisk undersökning/behandling ibland men jag tror att många kan känna ett stort stöd i en sådan här tjänst. Inte minst då man vet att man alltid kan få råd och stöd av sin läkare, samt även läkemedel utskrivna när det behövs. Många gånger är den kontinuiteten viktigare än en fysisk undersökning, säger Kenneth Ilvall.

Många gånger är kontinuiteten viktigare än en fysisk undersökning.

Läs mer på Hjärta för Vården

Standardmedicin vid Hypotyreos hjälper inte alla enligt studie
Fibromyalgi kan vara kronisk inflammation enligt ny forskning
Kenneth Ilvall är specialist inom allmänmedicin
Äntligen specialistläkare på nätet

Kommentarer inaktiverade.