Boka tid
Boka tid Login För företag
ulla-nystrom-allergolog-och-specialist-inom-alleri-och-astma-pollenallergi Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Allergiklinken hjälper till vid pollenallergi

Ögonen kliar, näsa som rinner och det är tungt att andas. Tre av tio vuxna svenskar lider av någon sorts pollenallergi.
– Då många drabbade inte ens vet om att de är allergiska får de inte behandling. Men även hos personer med bekräftad allergi möter Ulla Nyström, allergolog och specialist inom astma och allergi, många som medicinerar fel – eller inte alls. På allergikliniken som Medicheck driver, arbetar Ulla med att få bukt med problemen. Hon gör en ordentlig genomgång av situationen, justerar medicinering och informerar om att allergivaccination finns.

Rätt vård direkt

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen för dig.

Läs mer om våra allergierkliniken

Det är vanligt förekommande med pollenallergi hos svenskar. Det igenkända symtomen är rinnande näsa, nysningar och ögon som kliar.  Det är lätt att förväxla pollenallergi med en vanlig förkylning om man inte haft symptom tidigare.
– Det finns en viktig skillnad mot förkylning att tänka på: Vid pollenallergi får man inte feber. Har man inte feber men de andra symptomen, framför allt under soliga dagar, är sannolikheten stor att man är allergisk, säger Ulla. Ulla Nyström är allergolog och specialist inom astma och allergi och arbetar på den digitala specialistkliniken hos Medicheck.
– Generellt har alla allergier ökat de senaste 30 åren och bara för att man inte haft besvär tidigare betyder det inte att man inte kan få det nu. Du kan drabbas även som vuxen. Klåda i ögon, näsa, gom och hörselgångar är också vanligare vid allergi.

Många kan bli hjälpta med sin pollenallergi

Då många drabbade inte ens vet om att de är allergiska får de inte behandling – men även hos personer med bekräftad allergi möter Ulla Nyström många som medicinerar fel – eller inte alls. Många som haft allergi länge har dåliga erfarenheter av gamla typer av allergitabletter som man blev trött av, det finns även en misstro mot kortisonspray som kan ge näsblödningar. Men den medicinering som finns i dag är snäll och effektiv om man använder den på rätt sätt, fortsätter Ulla.
På allergi- och astmakliniken hos Medicheck arbetar Ulla med att hjälpa personerna att komma tillrätta med sina problem.

Vi går noga igenom symptomen och gör en ordentlig genomgång av situationen. Många kan man hjälpa genom att justera medicineringen. Jag informerar också om det finns möjlighet till allergivaccination.

Pollenallergi kan utlösa astma om den inte behandlas

–  Allergi kan utlösa astma om den inte behandlas, om den sprider sig till de nedre luftvägarna. Har man pollenallergi men symptom också från inflammerade luftvägar såsom hosta och slem eller pip i luftrören ska man absolut vara försiktig så det inte blir värre framåt, säger Ulla och fortsätter:
– I dag finns det för få allergologer runtom i landet så det här är ett bra sätt att erbjuda utredningar och ge rätt behandling. Vi har en del patienter som är utredda tidigare på annat håll.

-På Medicheck har vi möjlighet att göra nya bedömningar och sätta diagnos. Gå inte runt med symtom i onödan utan ta tag i din allergi. Då vi är digitala kan vi hjälpa personer i hela landet.

På Astmakliniken kan personer som har astma få behandling och kontinuerlig vård. Personerna har också möjlighet att få en långvarig behandlingsplan. Till en del personer rekommenderar vi en egen lungfunktionsmätare. Det är en sorts spirometer som man sedan kopplar till en app i mobilen. 

Boka en specialist

Träffa Ulla, allergolog och specialist inom allergi och astma via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om allergi och astma

Rätt daglig behandling och luftrenare hjälper mot pollenallergi
Res! Stanna inte hemma bara för att du har allergi
Specialistläkare för att hitta rätt medicin mot pollenallergi

Kommentarer inaktiverade.