Boka tid
Boka tid Login För företag
pollen pollenallergi Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

5 tips för att undvika pollen

Våren är på intåg och vi njuter av knoppar som brister och solens första värmande strålar. Men för vissa personer kan våren vara förknippad med nästäppa, snuva, nysningar, kliande ögon och trötthet. Detta kan vara tecken på pollenallergi. Pollenallergi är en vanlig allergi som många känner av på olika nivåer och den är lätt att förväxla med en vanlig förkylning. För dem som älskar vår och sommar är pollenallergi inte så roligt alla gånger men vi har en del tips för att må så bra som möjligt.

Rätt vård direkt

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen för dig.

Läs mer om Allergiekliniken

Tre av tio vuxna svenskar lider av någon sorts pollenallergi. De vanliga symtomen är rinnande näsa, nysningar och ögon som kliar. Ulla Nyström som arbetar som allergolog och specialist inom allergi och astma hos Medicheck, hjälper personer med att få rätt diagnos, individanpassad medicinering, råd och stöd i hanteringen av sina besvär till vardags.

Pollenallergi behandling

Den medicinering som finns i dag är snäll och effektiv om man använder den på rätt sätt, fortsätter Ulla. Det vanligaste när man känner symptom från pollen är att man skaffar receptfria tabletter, ögondroppar eller nässpray. När personer med allergibesvär kommer till mig diskuterar vi ofta receptbelagd behandling eller vaccination i ett tidigt skede, berättar Ulla. Till en del personer rekommenderar vi en egen lungfunktionsmätare. Det är en sorts spirometer som man sedan kopplar till en app i mobilen.

Ibland handlar det om att en del personer hon träffar inte har hittat rätt medicinering och därför ofta är aktuella för receptbelagd medicinering eller allergivaccination. Man har störst möjligheter att lyckas med allergivaccination om man har några få allergier och inte har haft dem för länge. Just att kombinera olika läkemedel är dock nästan alltid det bästa, så där kan vi allergologer vara till stor hjälp oavsett andra grundförutsättningar.

5 tips för att undvika pollen som underlättar pollenallergi

– Jag kan ge konkreta livsstilstips som att under den aktuella pollensäsongen inte träna utomhus under den värsta perioden och liknande, förklarar Ulla. Det finns en del saker man kan tänka på för att undvika pollen.
Här kommer några tips att tänka på för din pollenallergi:

  1. Vädra morgon och kväll, eller när det regnat
  2. Lägg undan kläder och skor när du varit ute och förvara dem utanför ditt sovrum
  3. Ha stängda fönster när ni åker bil
  4. Tvätta håret regelbundet, gärna innan läggdags. Har du varit ute och kommer in med allergisymptom kan du ta en dusch och tvätta håret
  5. Anpassa dina aktiviteter och ha koll på pollenprognosen. Se pollenkoll.se

Boka en specialist

Träffa Ulla, allergolog och specialist inom allergi och astma via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om allergi

Allergikliniken hjälper till vid pollenallergi
Allergologen Ulf ger snabb hjälp vid allergi mot födoämnen 
Bättre behandling av astma och allergi hos barn

Kommentarer inaktiverade.