Boka tid
Boka tid Login För företag
kostråd, diabetes Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Kostråd diabetes typ 2

Diabetes typ 2 är en växande folksjukdom som nära en halv miljon människor lever med. Sjukdomen går att påverka med hjälp av både mat- och livsstilsvanor. Vid ett tidigt arbete och goda matvanor kan man både förebygga sjukdomen och minska behovet av läkemedel. Detta leder i sin tur att vi också minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
– En enkel sak att tänka på är att dra ner på den totala mängden kolhydrater lite grand och att även välja kolhydrater av bra kvalitet, säger dietisten Sofia Antonsson.

Träffa en specialist

Träffa en specialist eller dietist via videosamtal. Frikort gäller.

Läs mer om våra specialister

– När vi hjälper personer som har typ 2-diabetes, eller tror sig vara i riskzonen, handlar det om att vi frågar oss ”vad har hänt här?” och behöver ofta motivera dem till mer drastiska och grundläggande förändringar gällande såväl kost som livsstil. Här bör påpekas att typ 2-diabetes inte bara är relaterat till livsstil utan att risken att drabbas också ökar i takt med åldern i form av exempelvis reducerad glukoskänslighet, berättar Sofia.

Kost vid diabetes typ 2

– Snabba kolhydrater, som innehåller mycket socker och stärkelse och lite fibrer, är alltid svåra att hantera om man har diabetes eller är i riskzonen.
En bra sak att ha med säg är att försöka dra ner på intaget av kolhydrater och välja kolhydrater av bra kvalité. Långsamma kolhydrater som t.ex. rotfrukter eller baljväxter är därför alltid bättre att välja.

– Enligt våra nationella riktlinjer så finns det fyra olika typer av kosthållning som är lämpliga vid diabetes. Den första är ”traditionell diabeteskost” som helt enkelt baseras på våra svenska näringsrekommendationer. Sedan finns så kallad måttlig lågkolhydratkost, samt medelhavskost och traditionell diabeteskost fast med lågt GI (glykemiskt index). Vad gäller de populära och extremt kolhydratfattiga dieterna saknas ännu så länge vetenskapligt underlag för att kunna bedöma lämpligheten.

Matvanor som hjälper dig att må bra vid diabetes typ 2

Bra mat och goda vanor bidrar till att få bättre blodsockervärde, bättre blodfetter och att du kan minska eller bibehålla en god vikt. Att förändra maten är en god förutsättning för att må bättre.

  • Se till att du har fasta rutiner kring maten och att du äter på regelbundna tider.
  • Tänk tallriksmodellen. Ät den mat som tallriksmodellen utgör och öka på mängden grönsaker i måltiden för att få bra balans mellan, protein, kolhydrater och fett.
  • Ät långsamma kolhydrater. Kolhydrater med mycket fibrer i ökar blodsockret långsamt. Livsmedel mycket fibrer i är rotfrukter, fullkorn, baljväxter. Müsli, gröt, broccoli, vitkål, linser och bönor.
  •  Ät nyckelhålsmärkt mat. När du väljer livsmedel så välj med fördel dem som är märkta med nyckelhålet. Detta är Livmedelsverkets märkning på en mer hälsosam mat. Denna mat innehåller mer fibrer och fullkorn, mindre socker och salt och bra och nyttiga fetter.
  • Dra ner på de söta livsmedlen. Ät mindre av sötsaker. Godis, kakor, snacks och sötade drycker. Välj eller ersätt med nyttigare alternativ.
  • Fisk, nötter, olivolja och frön är livsmedel som ger ett bra skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar vid diabetes. Fisk äts gärna två-tre gånger i veckan. Fisken kan också ätas som smörgåspålägg i form av sill eller makrill på mackan.
  • Mat och fysisk aktivitet är viktiga delar i behandlingen av diabetes. Med hjälp av bra matvanor och rörelse kan du påverka blodsockret och vikten.

Mat som är hälsosam för andra är också bra för dig som har diabetes. Det viktigaste är att variera vad du äter och att äta lagom stora portioner näringsrik mat. Du som är insulinbehandlad behöver också lära dig att matcha mat och insulin tillsammans så att effekten av insulinet passar ihop med matintaget. Dessutom behöver du ha andra faktorer med i beräkningen som exempelvis hur mycket du rört dig.

Skräddarsydd kostdagbok och individanpassade råd vid diabetes

– Det kan ibland också vara skönt att prata med en dietist man själv valt, till exempel en gång per månad för att stämma av att man håller rätt kurs i kosthållningen. Vi ger sällan generella råd utan ser alltid till helheten och personens individuella förutsättningar och symtom.

– Utifrån detta upprättar vi bland annat en skräddarsydd kostdagbok som vi går igenom med respektive person. Allt för att motivera till de nödvändiga förändringar i kost och livsstil som behövs för den enskilde individen, säger Sofia Antonsson.

– Samtidigt är det lättare att göra förändringarna om man får resultat i början så den individuella avvägningen är central även här. Vissa är lättare att motivera men när livet återgår till det normala är det lätt att trilla tillbaka om man inte får ett kontinuerligt stöd. Här kan vi dietister vara till stor hjälp. Att förändra kosten är därför, precis som att se över livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, oerhört viktigt vid typ-2 diabetes. Det gör också att kostråden som Sofia och hennes dietistkollegor ger till personer med diabetes kan vara av olika karaktär beroende på vilken typ av diabetes det handlar om.

Medicheck hjälper dig med individuella råd och behandling

Att göra livsstilsförändringar kan påverka att slippa få sjukdomen eller att skjuta upp den. Sjukdomen är kopplad till levnadsvanor såsom fetma, för lite motion och ohälsosam kost. Hos oss kan du träffa en dietist som hjälper dig med kost- och motionsrådgivning och få individuell hjälp.

Vill du ha kostråd?

Träffa en  dietist via videosamtal. Remiss behövs ej. Frikort gället.

Boka tid

Läs mer om diabetes

Forskare presenterar: Det finns fem olika typer av diabetes
Fler kan ha diabetes utan att veta om det
Specialistläkare Liis brinner för att se helheten

Kommentarer inaktiverade.