XiaoHui är specialistläkare inom allmänmedicin och har lång erfarenhet av rehabilitering med inriktning mot smärta. Hon brinner för att fungera som en guide genom behandlingen och förutom lindring av symtom ge den som drabbats av kronisk sjukdom möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt.
XiaoHui kom till Sverige från Kina 1989, efter en inbjudan om att förläsa om akupunktur och dess mekanismer i samband med smärta och rehabilitering.
– I Kina är det standard att man som läkare lär sig om akupunktur. Efter min utbildning fokuserade jag framförallt på smärtmekanismer. Jag föreläste i Sverige under 3 års tid och blev sedan erbjuden att börja arbeta på rehab-kliniken vid Karolinska sjukhuset i Solna. Jag började där 1993 och stannade i 10 år. Samtidigt forskade jag vidare kring akupunktur på Karolinska Institutet, berättar hon.
XiaoHui lever själv med den kroniska sjukdomen SLE, vilket fördröjde hennes väg till svensk läkarlegitimation. Under perioder då hennes sjukdom var mer stabil passade hon dock bland annat på att studera svenska och 2003, sista året på rehab-kliniken, fick hon sin legitimation.
Det krävs mer än medicinskt kunnande inom vården
– Därefter började jag arbeta som distriktsläkare i primärvården. Där kom jag nära människor på ett helt annat sätt än tidigare, vilket passade mig väldigt bra. Förutom att det är viktigt att ha en bred kunskap krävs här också mer än bara medicinskt kunnande.
– Som utländsk läkare behöver man, förutom att behärska svenska språket, även kunna informera alla förekommande patientkategorier om den sociala delen, hur själva vårdsystemet och samhället fungerar när det handlar om sjukskrivningar, eventuella egenremisser och annat som man ställs inför när man blivit sjuk.
– Vissa sjukdomar går heller inte att bota helt och måste medicineras livet ut. Det är då det är viktigt för mig att kunna hjälpa patienten att leva ett så normalt liv som möjligt.
– Jag älskade verkligen att arbeta i primärvården. Därför bestämde jag mig för att jag ville vidareutbilda mig till specialistläkare och göra min ST-tjänstgöring i denna del av vården. Sedan tidigare hade jag då också mitt särskilda intresse och mina kunskaper inom smärt- och rehabiliteringsområdet, förklarar XiaoHui.
Personer med kronisk sjukdom vill vara delaktiga i behandlingen
I arbetet som specialist hjälper XiaoHui personer med de flesta typer av hälsoproblem, vilket innefattar såväl kroniska sjukdomar som tillfälliga besvär. Hon menar att hon utöver sina kunskaper som specialistläkare även har nytta av sin egen erfarenhet av kronisk sjukdom i sina möten med patienter.
– Ja, förutom att jag diagnosticerar och behandlar personer med vanliga sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdom, KOL eller olika smärttillstånd, så lider många av mina patienter även av sömnbesvär och/eller depressioner, många gånger just på grund av sin sjukdom. Jag vet då av egen erfarenhet att man som drabbad i de flesta fall vill vara delaktig i sin behandling.
– Det innebär att man förutom en korrekt diagnos, lindring och mediciner vill ha så mycket information som möjligt om sin sjukdom, och en guide genom själva behandlingen. Utöver detta behöver många stöd och tröst för att tillsammans med vårdgivaren kunna lära sig hantera sin sjukdom och må bättre igen, konstaterar XiaoHui.
Vill vara en del av den digitala vården
– Vissa sjukdomar går heller inte att bota helt och måste medicineras livet ut. Det är i dessa fall viktigt för mig att kunna hjälpa patienten att kunna föra ett så normalt liv som möjligt. Det kan innebära hjälp med att justera mediciner och dosering av dessa vid exempelvis högt blodtryck eller kroniska sjukdomar som hypotyreos eller diabetes. Men det kan också krävas en rad andra åtgärder för att patienten ska kunna normalisera sitt liv.
XiaoHui fortsatte som distriktsläkare i primärvården fram till år 2016. Då övergick hon istället till att arbeta som stafettläkare en vecka i månaden, vilket hon fortfarande gör. De veckor hon inte är stafettläkare är XiaoHui tillgänglig för digitala vårdmöten via Medicheck.
– Ja, jag har varit med hos Medicheck från starten. Även om det finns vissa begränsningar med icke-fysiska vårdmöten, ser jag definitivt en digital framtid som komplement till den fysiska vården. Jag vill följa och vara en del av den framtiden men samtidigt inte vara helt utan kontakten med fysiska patienter. Jag tycker därmed att jag hittat den perfekta balansen, avslutar XiaoHui.
Text: Mats Holmström
Läs mer om smärta
Edina hjälper personer som har långvarig smärta
Självhjälpsboken om smärta och stress
Painpodden lär dig mängder om långvarig smärta