Pneumokocker (lunginflammation)
Pneumokocker är vår vanligaste luftvägsbakterie och även den farligaste. Den orsakar både lunginflammation, hjärnhinneinflammation och är även den vanligaste orsaken till öroninflammation och bihåleinflammation. När man blir äldre försämras immunförsvaret och risken för att drabbas ökar.
Framför allt när man är över 65 år. Har man även en risksjukdom som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, astma ökar risken att man får en pneumokockinfektion, den kan också bli väldigt allvarlig. Genom att vaccinera dig mot pneumokocker, så kan du förebygga att drabbas av allvarlig sjukdom som lunginflammation.
Öppet för alla som vill ha ett bra skydd mot pneumokocker (lugninflammation)
Hos oss kan du få ett fint skydd mot pneumokocker, bältros, TBE, säsongsinfluensa och andra vanliga sjukdomar. Vi har även vaccin som är bra att ta inför resor utomlands. Vi vaccinerar både barn och vuxna.
Våra specialister som kan hjälpa dig som drabbats av pneumokocker

Ioannis har 25 års erfarenhet och arbetar även på Alingsås sjukhus. Han brinner för att förbättra patienters livskvalité samt att förebygga framtida besvär inom hans specialistområde.
Ioannis kan hjälpa till med bland annat bihålebesvär, hörselgångsproblem och sväljningsproblem.

Annika är specialist inom öron-näsa-hals sedan 1998. Under 17 år arbetade hon på öronkliniken i Kristianstad och utbildade sig till mellanörekirurg. Annika hjälper dig som har besvär inom öron, näsa, ansikte och hals såsom hörsel- och kommunikationssvårigheter, tinnitus, hudförändringar i ansikte eller smärta i ansikte och öron med mera.


Ioakeim har bred erfarenhet inom kirurgi, medicin och psykiatri för att nämna några.

Med sin passion för att hjälpa patienter och sin breda medicinska kunskap hjälper han ofta patienter med bland annat högt blodtryck, diabetes, sköldkörtelbesvär och psykisk ohälsa.



Kenneths fokus är främst att ta hand om patienter där själen inte mår bra, där trötthet och håglöshet ger en ohållbar livssituation. Där till exempel sköldkörtelbehandlingen inte räcker till finns Kenneth som ett stöd och kan hjälpa till med individuella behandlingsalternativ.

Maja hjälper ofta personer med rörelseorganens sjukdomar, hjärta-kärl, lungor, magtarmkanalen, endokrinologi och psykisk ohälsa.

Hos Petra kan du få hjälp med alla slags medicinska ärenden som kan behandlas på vårdcentral. Hennes största erfarenhet är inom gynekologi, stress-och utmattningsproblematik samt sjukdomar i rörelseapparaten.



Belals bakgrund är framförallt inom allmänmedicin, internmedicin och geriatrik. Han har även arbetat på akutmottagning och har bred erfarenhet av hjärtsjukdomar, endokrinologi, trötthetsbesvär och sköldkörtelsjukdomar. Belal har fördjupade kunskaper inom KOL och astma och kan även hjälpa personer med exempelvis depression, ångest samt mag-tarmbesvär som IBS.


Ann är specialist inom allmänmedicin sedan 2001. Hon har god erfarenhet från medicin, primärvård och företagshälsovård. Hon har arbetet som distriktsläkare och haft tusentals möten med patienter som inte bara givit en fördjupad kunskap inom medicin utan också en ödmjukhet inför människor med sjukdom, kriser samt stressrelaterad problematik.


Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är pneumokocker?
Pneumokocker är en typ av bakterier som finns i luftvägarna, framför allt kan de sätta sig i näsan eller svalg. Där kan sedan sprida sig till lungorna, och orsaka lunginflammation. Bakterierna kan även ta sig vidare ut i kroppen via blodet till exempel till hjärnan och orsaka hjärnhinneinflammation. De kan också sätta sig i bihålan och öronen och orsaka både bihåleinflammation och öroninflammation. Det finns över 90 olika varianter av bakterien. Pneumokocker är vanligast hos barn i förskoleåldern och är relativt vanlig i skolåldern. Infektioner är även vanliga hos personer över 65 år. Sedan 2009 ingår vaccin mot pneumokocker i vaccinationsprogrammet för barn.
Symtom på pneumokocker
Många som bär på bakterierna får inga symtom alls. Men man bör hålla koll på om man får symtom så som:
- Huvudvärk
- Hög feber
- Hosta
- Tjockt slem
- Kräkningar
- Stel nacke
Bakterierna kan sprida sig i kroppen och skapa allvarligare sjukdomar som kräver sjukhusvård så som:
- Hjärnhinneinflammation
- Lunginflammation
Orsak till pneumokocker
Pneumokocker orsakas av bakterier. Den sprid mellan personer via droppsmitta eller beröring. Vanligast är via nysning eller om en person hostar.
Förebygg pneumokocker genom pneumokockvaccin – Vaccin mot lunginflammation
För att riskera att inte drabbas av pneumokocksjukdom kan du vaccinera dig. Hos oss kan du vaccinera dig på våra mottagningar på Kronans Apotek.
Vi erbjuder två sorters pneumokock vaccin:
Pneumovax – från 2 år
Prevenar 13 – från 5 år
Vem behöver vaccinera sig?
- Personer som är 65 år och äldre
- Vuxna som har ökad risk för infektioner
- Personer som lever med kroniska sjukdomar så som: hjärt- och kärlsjukdomar, astma, KOL eller diabetes
- Personer som har ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
Har man haft lunginflammation ökar risken för att få det igen. Pneumokocker i ett flertal länder är antibiotikaresistenta så det är viktigt att vaccinera sig om man ska ut och resa framför allt om man är äldre.
Behandling mot pneumokocker
Pneumokocker behandlas med antibiotika.
När ska jag söka vård?
Om du får symtom som kan tyda på pneumokocker så bör du söka vård och hos en vårdgivare som kan diagnosticera sjukdomen. Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare som hjälper dig gällande rådgivning och behandling. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte och de sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva en remiss eller symtomlindrande.
Vanliga frågor och svar
Hur får man pneumokocker?
Man får det genom bakterier som sprids mellan personer via droppsmitta eller beröring. Vanligast är via nysning eller om en person hostar.
Vad är pneumokocker?
Det är en bakterie som finns i luftvägarna och som kan sätta sig i svalg och näsa. De kan orsaka lunginflammation, öroninflammation, bihåleinflammation och hjärnhinneinflammation.
Var finns pneumokocker?
Pneumokocker är bakterier som finns i näsa och svalg hos framför allt små barn.
Hur skyddar man sig mot lunginflammation?
Skydd mot lunginflammation (pneumokocker) ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2009. Personer som är 65 år eller äldre, personer som har risk för infektioner, personer som har kroniska sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig mot lunginflammation (pneumokocker).
Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2022-05-06