Boka tid
Boka tid Login För företag
Specialistläkaren Bengt Lavö hjälper personer med IBS, glutenintolerans och andra mag-tarmbesvär Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Fler söker specialistläkare direkt vid mag-tarmbesvär

Ont i magen är ett vanligt symptom och en rad olika orsaker kan ligga bakom. Det menar Bengt Lavö som är specialistläkare i gastroenterologi på Sophiahemmet i Stockholm. Med sin 30-åriga erfarenhet har han hjälpt många personer med mag- och tarmbesvär.

Boka tid med specialist

Bengt Lavö kom till Sophiahemmet 1997 efter att ha haft egen praktik i läkarhuset vid Odenplan i Stockholm. Dessförinnan arbetade han på Akademiska sjukhuset i Uppsala där han också skrev en doktorsavhandling om celiaki (glutenintolerans) 1991.

– Avhandlingen handlade om hur kroppen reagerar på glutenproteinerna när de kommer ner i tarmen. Vi jämförde friska personer med de som hade celiaki och som visade sig få en inflammatorisk reaktion på gluten. Glutenintolerans och glutenkänslighet är ett utbrett problem, och på den tiden då förstod man inte hur reaktionerna uppstod. Idag vet man att det är en autoimmun reaktion. Man vet också mer om mekanismerna bakom, och att kosten är det viktiga.

– Här på Sophiahemmet har jag drivit verksamheten som medicinskt ansvarig tills för några år sedan då jag började trappa ner. Nu fungerar jag till stor del som konsult inom bland annat koloskopi och endoskopi, berättar Bengt Lavö.

Specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Nu kan du som har problem med magen få hjälp av Bengt eller någon av hans kollegor på Medicheck. Mötet sker via videosamtal. Det kostar inget att logga in. Du betalar först vid eventuell bokning.

Hitta din specialist här

IBS är den vanligaste diagnosen

Till mottagningen på Sophiahemmet kommer personer via remiss från primärvården, särskilt i storstäderna är det numera så att många söker sig direkt till en specialistläkare.

– Hos de som kommer till oss på Sophiahemmet är glutenintolerans och funktionella tarmbesvär vanligt. Även halsbränna, sura uppstötningar, magkatarr och magsår är besvär som jag och mina kollegor ofta behandlar.

– Den diagnos vi oftast ställer är nog IBS. Det är en funktionell mag-tarmsjukdom där felet är processen i mag-tarmkanalen, snarare än organen i sig.

– Även gallsten är mycket vanligt som diagnos. Många kan anpassa sig till dessa diagnoser genom att anpassa sin kost. Annars är det också vanligt med gaser i magen på grund av att man dricker för lite vatten, stressar eller får i sig för mycket laktos.

Vissa söker specialistvård direkt utan att passera vårdcentralen.

Polyper kan vara förstadium till tjocktarmscancer

I sin roll som konsult erbjuder Bengt sin expertis framförallt inom gastroskopi och endoskopi.

– Under de senaste åren har jag jobbat mycket med diagnostik och behandling av polyper och tumörer i tjocktarmen med koloskopi. Koloskopi är vanligt idag, bland annat använder man metoden just till att leta efter polyper som kan vara förstadium till cancer i tjocktarmen. Även inflammatoriska mag-tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit kan tidigt upptäckas med denna metod, och då behandlas bättre.

Är mag-tarmsjukdomar ett ökande problem?

– Jag tror inte att mag-tarmbesvär ökar totalt sett men befolkningen åldras generellt, och ju äldre man blir desto större är risken att få den här typen av sjukdomar. Inflammatoriska mag-tarmsjukdomar ökar dock något, vilket tros ha med dagens levnadssätt att göra. Man letar efter ett direkt utlösande ämne men där återstår det fortfarande en hel del forskning.

Stämmer det att stress är en utlösande faktor för problem med magen?

– Stress är definitivt en faktor. Det finns experiment där man stressat människor genom exempelvis att visa upprörande bilder eller utsätter personen för bilkörning i tät stadstrafik. Det har visat att motoriken i mag-tarmkanalen bromsar upp.

Den delen av mag-tarmsystemet som sköter matsmältningen får stå tillbaka när du stressar.

– Magen pausar och när du sedan varvar ner kickar magfunktionen igång igen. Men då fungerar inte matsmältningen lika bra och det är lätt att få gaser eller andra besvär. Det här är ett självstyrande system som vi inte kan påverka. Vi sväljer maten och sedan är processen igång, förklarar Bengt Lavö.

Orsaken till vanliga folksjuksjukdomarna

Ny forskning tillskriver mag-tarmfunktionen större betydelse än man tidigare trott. Vad anser du om det?

– En stor del av immunförsvaret sitter i mag-tarmkanalen, som går som ett rör genom kroppen. Man spekulerar kring att ämnen som tar sig in i kroppen ger upphov till sekundära effekter i andra organ, och därmed skapar andra sjukdomar. Idag forskas det mycket om vår baktereriefloras påverkan. Med det vi vet numera så går inte att utesluta att det finns en logik i detta.

– Det händer mycket idag när det gäller just bakteriefloran. Nu kan man behandla genom att transplantera frystorkade bakterier i en person, och då upptäcka att bakteriefloran spelar roll.

Problem med magen är vanligt idag. Kan du ge några allmänna tips om besvären?

– En sak att tänka på är att lagad mat är mer lättsmält än råkost. Kokta grönsaker innehåller i princip lika mycket näring som råkost, men är lättare för kroppen att ta hand om.

Mitt eget knep är att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten, särskilt om man stressar.

– Ett generellt råd, oavsett diagnos, är att vara snäll mot magen. Magen går som på autopilot och under kvällen slutar magen att producera saltsyra. Äter man då väldigt sent blir det ”extrajobb” för magen.

Koloskopi blir allt viktigare

Hur ser framtidens vård ut inom mag-tarm?

– Mycket forskning pågår och det kommer nya läkemedel. Till vissa mag-tarmdiagnoser har man börjat använda en typ av blockerare som påminner om de som används mot reumatoid artrit. Oavsett utvecklingen så behöver personer som drabbats av mag-tarmbesvär uppföljning och kontroll.

– På en specialiserad avdelning är det därför viktigt att det, förutom gastroenterologer, finns sjuksköterskor och andra specialister. En del av våra patienter är allvarligt sjuka och då är kontinuiteten och samarbetet mellan de olika specialisterna viktig.

– I flera landsting förekommer också screening för att tidigare upptäcka tjocktarmscancer och inflammatoriska tarmsjukdomar. Koloskopi blir allt viktigare och i Stockholms landsting erbjuds man screening 60 dagar efter diagnos. Det innebär att man får göra ett avföringsprov och skicka in till vårdcentralen. Hittar man då blod i avföringen erbjuds koloskopi för att i ett tidigt skede hitta förstadier till allvarliga diagnoser. I övriga Sverige har nu även en stor studie startat för att mäta effektiviteten av koloskopi. Det är mycket på gång för att kunna hjälpa många som kämpar med magbesvär ännu bättre, avslutar Bengt Lavö.

Boka tid med specialist

Text: Mats Holmström
Foto: Sophiahemmet

Mer att läsa om mag- och tarmsjukdomar

Kostbehandling mot IBS
Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS
Crohns sjukdom – Mindre besvär vid tidig diagnos och regelbunden uppföljning

19 svar till “Fler söker specialistläkare direkt vid mag-tarmbesvär”

    • Hej Ismail,

      Tack för fin feedback och tack för att du läser.

      Vänliga hälsningar
      Christian

  1. Hej

    Jag är intresserad av att boka en tid men jag några frågor innan jag gör det. Varför finns det ingen möjlighet att kontakta er och ställa frågor? Det finns ingen FAQ heller? Ingen facebook ingen, twitter heller

  2. Jag skulle vilja veta lite mer om ”mikrobiologisk kolit”.
    Vad är bra att undvika ränär det gäller mat- och dryck?

    • Hej Henni,

      Tack för att du läser Hjärta för vården och tack din kommentar.

      Vi kommer inom kort att erbjuda dietister på Medicheck. De kommer att kunna hjälpa till med den här typen av frågor och kunna stötta för att hitta en optimal kost.

      Logga gärna in i tjänsten och se vilka läkare som finns inom mag- och tarmsjukdomar.
      https://medicheck.se/logga-in/

      Vänliga hälsningar
      Christian

  3. Hej! Om man har polyp i gallgången kan det ge samma besvär som om det vore gallsten

    • Hej Gunborg,

      Tack för ditt meddelande.

      Jag kan tyvärr inte ge dig några medicinska råd här på bloggen. Om du har akuta smärtor bör du kontakta vårdguiden för vägledning.

      Om det inte är akut kan du boka ett möte med en av våra specialister. Du kan logga in här och se vilka specialister som är tillgängliga. https://medicheck.se/logga-in/

      Vänliga hälsningar
      Christian

  4. Hejsan!
    Jag undrar om man behöver remiss till er,för att få en tid och träffa en av eran specialister.
    Det gäller mag&tarm besvär.
    MvH

    • Hej Annelie,

      Du kan få hjälp av en mag-tarmspecialist via videosamtal hos oss. Här kan du se vad det kostar för de olika alternativen. https://medicheck.se/traffa-lakare-online/

      Om du har mer frågor kan du använda chatten eller ringa oss på 08-59 90 25 00.

      Vänliga hälsningar
      Christian

  5. Hej, fin sida med bra info.
    Jag undrar om jag kan skicka ett email till er där jag beskrivit mina besvär ganska detaljrikt?
    Jag tycker att det är svårt att få med allt muntligt nämligen. Med mailet som utgångsinfo pratar jag gärna med någon mag/tarmspecialist.
    Hälsningar Jill

    • Hej Jill,

      Tack för ditt meddelande. Vad kul att du gillar vår sida.

      Hos oss kan du få hjälp av en mag-tarmläkare via videosamtal eller meddelanden.

      Börja med att ladda hem vår app. När du har loggat in kan du se vilka läkare och dietister som är tillgängliga. När du bokar ett möte får du möjlighet att skriva in dina frågor inför mötet. Du kan även ladda upp bilder och bilagor om du har dokumentation som du vill dela till läkaren.

      Du kan alltid chatta eller ringa 08-59 90 25 00 till vår support om du behöver hjälp på vägen.

      Vänliga hälsningar
      Christian

    • Hej Angelica!
      Tack för din fråga. Låt mig höra mig för kring detta och återkomma till dig. Hälsningar, Emma

    • Hej Angelica. Jag har pratat med våra läkare. Candidaöverväxt är ingenting som man vanligen sysslar med eller diagnosisterar. Det är mer en alternativ diagnos som det inte finns så mycket kunskap om. Vår dietist och livsstilsexpert Sofia Antonsson berättar dock att de flesta med candidaöverväxt behöver matsmältningsstöd och kostomläggning och det kan hon hjälpa till med, så hon vill att jag hänvisar dig till henne så tror hon att hon kan hjälpa dig. Du kan läsa mer om henne här https://medicheck.se/sofia-antonsson-dietist-ibs-expert/ . Om du vill boka en tid så följer du länken på sidan för att logga in. Då kan du söka efter dietist och se lediga tider för Sofia. Det är såklart kostnadsfritt att logga in. Om du har frågor kan du kan prata med vår support så kan de hjälpa dig att hitta vad som är rätt för dig. Du kan också chatta med oss här på sidan, nere i vänstra hörnet så hjälper vi dig. Du är också välkommen att ringa på 08-59 90 25 00 . Hälsningar, Emma

  6. Trygg sida. Har gått genom koloskopi alldeles nyligen då jag blödde kraftigt från tarmen en hel dygn.tester togs men inga hittades från tarmen.men varför har jag ont hela tiden,i bukmafen och i undermagen. Jag kan inte ligga på sidorna,då får jag kraftig smärta i buken. Kan man inte göra en screening eller ultraljud på buken. Har även kol och hypotyreos och icke utrett ibs ..är 64 årig kvinna,blödningar hade jag även en gång ca tre år sen. Äter inte som jag ska,är veteallergiger,ägg,nötter,ärter, dricker numera laktosfri mjölk.tål inte ljust bröd,ej bullar heller.allergist mot penicillin och ibren.

    • Hej Lena,

      Tack för att du skriver till oss. Det låter inte alls bra. Hos oss kan du få hjälp av specialistläkare via videosamtal, men i ditt fall bör du i första hand kontakta din vårdcentral eller närakut för dina blödningar och din smärta. Du bör få en remiss för en ordentlig utredning av en gastroenterolog (mag-tarmspecialist) för dina magbesvär. Om du skulle vilja kan du därefter få hjälp av en dietist via oss att få rätt på din IBS och förhoppningsvis må bättre. Men dina symtom kräver i första hand en ordentlig utredning. Jag hoppas verkligen att du får hjälpen du behöver för att må bra. Hör av dig till oss om du har frågor om våra videomöten med specialistläkare. Vänliga hälsningar, Emma