Boka tid
Boka tid Login För företag
Bengt Lavö har lång erfarenhet av att diagnostisera och hjälpa personer med Celiaki Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny metod ger snabbare svar om glutenintolerans (celiaki)

Glutenintolerans (celiaki) är ett besvärligt tillstånd och det kan ta lång tid att få diagnos. Bengt Lavö, specialistläkare i gastroenterologi, berättar dock att metoderna för att diagnostisera glutenintolerans har blivit bättre och mer tillgängliga under senare tid. Inte minst genom de hemtester som finns idag och där man kan få en träffsäker indikation om celiaki på bara några dagar.

Bengt Lavö har lång erfarenhet av att diagnostisera och hjälpa personer med Celiaki och skrev en avhandling i ämnet 1991.

– På den tiden förstod man ännu inte hur reaktionerna i tarmen uppstod hos glutenintoleranta och vi testade genom att provocera tarmen med glutenproteiner för att se hur den skulle reagera. Vi jämförde friska personer med de som hade celiaki och som visade sig få en inflammatorisk reaktion på gluten. Idag vet vi att det är en autoimmun reaktion som sker och att kosten är den viktiga delen av behandlingen.

Ökning av drabbade skapade fokus på diagnosen

Även om det finns ett mörkertal bland icke diagnostiserade personer med celiaki bedömer man att antalet drabbade bland befolkningen ökat från cirka 1 procent från 90-talets början till 2–3 procent idag.  Fokus på diagnosen ökade i sin tur drastiskt i slutet på 90-talet då något av en epidemi bröt ut bland barn.

Idag vet vi att det är en autoimmun reaktion som sker och att kosten är den viktiga delen av behandlingen.

– Ja, det var i samband med att Barnläkarföreningen ändrade råden om när man ska börja ge välling som orsakade detta. Samtidigt ökade allmänhetens fokus på gluten och föräldrarna till dessa barn blev väldigt duktiga på att kolla upp om det finns gluten i maten. Det är nog en starkt bidragande orsak till att exempelvis snabbmatskedjor som McDonald’s tidigt erbjöd glutenfria alternativ. Idag finns också bra intresseföreningar, det arrangeras mässor med glutenfria produkter och det glutenfria utbudet i butik har ökat drastiskt, konstaterar Bengt.

Specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Nu kan du som har problem med magen få hjälp av Bengt eller någon av hans kollegor på Medicheck. Mötet sker via videosamtal. Det kostar inget att logga in. Du betalar först vid eventuell bokning.

Läs mer om Bengt Lavö

Mycket positivt med nya hemtester

Bengt ser det som mycket positivt att det på senare tid blivit enklare att få en snabbare och mer träffsäker diagnos och därmed möjligheten att anpassa kosten så tidigt som möjligt.

– Vid glutentester tog man tidigare framförallt prov på antikroppar mot själva mjölproteinet, oftast i kombination med en biopsi av tunntarmen. Det gav inte lika specifika svar som idag då man även testar antikroppar mot enzymet transglutaminas. Nästan 100 procent av de som har Celiaki har också antikroppar mot detta enzym så det är en träffsäker indikation om huruvida man bör gå vidare. Sedan finns de också en genetisk aspekt. Det innebär att de som drabbas av celiaki har en specifik DNA-struktur som andra inte har.

De som drabbas av celiaki har en specifik DNA-struktur som andra inte har.

I det här sammanhanget nämner Bengt de hemtester för celiaki som nyligen kommit ut på marknaden genom företaget Dynamic Code. Här kan man i sin hemmiljö mäta just antikroppar mot transglutaminas och även göra en DNA-test för information om den genetiska aspekten. Personer som misstänker att de har celiaki kan enkelt genomföra provtagningen hemma, skicka in till laboratoriet och sedan få svar inom 6 dagar.

– Det är bra att det kommer sådana här tester. Inte minst för den som har långt till sin vårdcentral eller av någon anledning har svårt att få genomföra ett sådant här test hos husläkaren. Möjligheten som finns idag att konsultera specialistläkare online genom Medicheck gör också att man kan följa upp testresultatet med att få professionella råd utan att behöva lämna hemmet eller arbetet. Det är mycket positivt.

Ta snabbt och säkert hemtest

Testa dig för glutenintolerans hemma och få svar inom 6 dagar. Du kan sedan följa upp ditt provsvar hos en specialist via Medicheck.

Läs mer hos Dynamic Code

Hjälper personer med celiaki via videomöte

Bengt är själv en av de specialistläkare som finns tillgänglig hos Medicheck för online-möten. När man köper ett hemtest för celiaki hos Dynamic Code så kan man också boka ett videomöte med Bengt hos Medicheck för att få råd om hur man ska gå vidare med sina magbesvär.

– Ja, celiaki är ”mammas gata” för mig och jag hjälper gärna till med rådgivning online till den som antingen har svårt att ta sig till en läkare eller bara uppskattar bekvämligheten med att i hemmets lugna vrå få vägledning i sina mag-tarmbesvär, säger Bengt Lavö.

Läs mer på Hjärta för vården

Fler söker specialistläkare direkt för sina mage-tarmbesvär
Kostbehandling mot IBS
Crohns sjukdom- mindre besvär vid tidig diagnos och regelbunden uppföljning

 

 

Kommentarer inaktiverade.