Boka tid
Boka tid Login För företag
virginia-zazo-hudläkare-hudsjukdomar Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

När det gäller hudcancer så kommer vi förmodligen få hjälp av AI i framtiden

Virginia Zazo är överläkare på hud- och STD-kliniken i Umeå. Hon har över 20 års erfarenhet att behandla hudsjukdomar – ett område som blev hennes passion under läkarutbildningen. Virginia var även tidig med att erbjuda digitala vårdmöten i sin region och är sedan början av året tillgänglig som specialistläkare hos Medicheck.
– Den snabba utvecklingen inom mitt område är otroligt spännande och har påverkat patienternas situation på ett fantastiskt sätt. När det gäller hudcancer så kommer vi förmodligen få hjälp av AI i framtiden, säger Virginia. 

Träffa en hudspecialist

Träffa Virginia, hudspecialist via videosamtal. Ingen remiss behövs, frikort gäller.

Boka tid

Virginia genomförde såväl läkarutbildning som ST-tjänstgöring i hemlandet Spanien och var färdig hudspecialist/dermatolog 1998. Att hon skulle bli läkare hade hon klart för sig redan som barn.

– Ja, det har alltid funnits hos mig, även om jag i början ville bli barnläkare. En av de sista kurserna under läkarutbildningen handlade dock om hudsjukdomar och jag blev omedelbart fascinerad av området. Jag föll pladask kan man säga. Sedan 1994 har jag därför arbetat med hudbesvär och har aldrig ångrat mig.

– Det jag lockades av var att hudområdet är så brett, att det finns så mycket variation. Det är också väldigt svårt med diagnostik, nästan som ett detektivarbete att lista ut varifrån olika utslag och andra hudbesvär kommer. Det som speglar sig i huden har ofta att göra med andra organ och är många gånger relaterat till andra sjukdomar. Det tyckte jag var mycket spännande varför det blev mitt kall att hjälpa personer med hudsjukdomar, berättar Virginia.

Brinner för att förmedla kunskap om hudcancer

Virginia berättar att hudcancer är ett specialintresse för henne. Det är ett enormt stort område inom vilket det finns många olika behandlingsalternativ idag, berättar hon.

– Under min ST-tjänstgöring var jag på ett sjukhus som är specialiserat inom hudcancer och hudkirurgi. Så jag var väldigt inriktad på det området när jag kom till Sverige år 2000. Det är jag fortfarande men även allt annat som har med invärtesmedicin att göra. Inom invärtesmedicin finns många personer med en rad olika åkommor som också gör att de blir sjuka i huden.

Många ser kanske annars huden som statisk, som ett slags skydd. Men det handlar om ett organ som är väldigt aktivt.

– Då måste man vara den där ”detektiven” och många gånger kan man hjälpa andra specialister i deras utredningar. Att det som visar sig på huden kan bero på något annat i kroppen är just det som är spännande. Många ser kanske annars huden som statisk, som ett slags skydd. Men det handlar om ett organ som är väldigt aktivt. Det är många processer som pågår, berättar Virginia.
Efter några år på hudmottagningen i Skövde och på vårdcentral i Mariestad flyttade Virginia till Umeå, där hon sedan dess är verksam på Hud och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

– Sedan två år tillbaka är jag överläkare här, efter att ha varit verksamhetschef i åtta år. Jag är även studierektor för ST-läkarna. Jag tycker att det är väldigt intressant med undervisning och handledning och brinner för att förmedla kunskap och kärleken till dermatologin. Det är viktigt för mig att man verkligen gillar sin specialitet, att man hittar charmen i den, berättar hon.

Snabbare och effektivare hudcancerdiagnos i sikte

Virginia förklarar att hudsjukdomar också är ett område där utvecklingen går snabbt framåt.

– Verkligen, och det gör att mitt område fortfarande är väldigt spännande. Bland annat har det upptäckts mycket kring kopplingen till immunförsvaret. Ett annat exempel är att när det gäller hudcancer så kommer vi förmodligen få hjälp av AI i framtiden. Det finns redan ett verktyg för beslutsstöd vilket kommer att möjliggöra snabbare och effektivare hudcancer-diagnos. I övrigt sker en stor utveckling även inom behandlingar. Detta i form av biologiska läkemedel som har kommit, inom exempelvis psoriasis och atopiskt eksem.

När det gäller hudcancer så kommer vi förmodligen få hjälp av AI i framtiden.

– Utvecklingen har inneburit en helt ny verklighet. När jag började jobba med hudsjukdomar fanns inte så mycket att göra för de som drabbades. De låg ofta inne på avdelningen länge och man fick stötta dem på sjukhuset och ge dem lokalbehandling. Idag finns ett flertal olika behandlingsalternativ, och det är sällsynt att inläggning är nödvändigt. Det här har påverkat människornas situation på ett sätt som inte går att beskriva, konstaterar Virginia entusiastiskt.
Virginia har även gedigen erfarenhet av att arbeta digitalt och säger sig vara en ivrig förespråkare för distansvård. Kliniken i Umeå var tidiga med att erbjuda digitala vårdmöten och hon berättar att det finns en logisk förklaring till detta.

– Vi var helt enkelt tvungna. Vi har inte så många specialister och Västerbotten är en jättestor region med långa avstånd. Vi har haft behov av att kunna nå ut på fler sätt än de traditionella varför vi var väldigt tidiga. Med ett bra underlag kan man också göra väldigt mycket utan att behöva träffa en person fysiskt.

Många känner sig tryggare under videomöten i sin hemmamiljö

Virginia är tillgänglig specialistläkare hos Medicheck sedan början av detta år. Hon berättar att det har fungerat väldigt bra och känner att hon har nytta av sin långa erfarenhet av digital vård i sina möten med olika personer.

– Jag tycker att man många gånger till och med får en närmare kontakt via videosamtal. Ofta är personen i hemmamiljö och känner sig tryggare än på ett sjukhus. Det kan exempelvis hända att jag frågar vad de tidigare har använt för läkemedel för sina besvär. Kommer de då inte ihåg kan de bara gå in i badrummet, hämta preparatet och visa mig. Att personen är hemma ger därför även mig som läkare ett värde.
Oavsett om mötet med Virginia sker fysiskt eller digitalt möter hon dagligen vanliga besvär som exempelvis akne och olika typer av eksem. Vissa personer har även ”prickar” som de undrar över. Det kan naturligtvis ibland göra det lite svårare, menar Virginia.

– Om det finns en misstanke om hudcancer behöver vi även andra verktyg för att diagnostisera. En del kan man se med en bild men ibland måste man naturligtvis vara på den säkra sidan och hänvisa till en fysisk dermatolog.

Jag tycker att man många gånger till och med får en närmare kontakt via videosamtal.

– Jag känner mig dock trygg och fri i min roll. Jag visar mig som jag är, försöker möta individen där denne befinner sig just nu och därmed behöver få hjälp med i stunden. Då kan jag bidra och hjälpa dem på bästa sätt. Många gånger är det personen söker för inte det som är det viktigaste just då. Här kommer det holistiska in, att se helheten.

– I mina möten ser jag ingen stor skillnad mellan digitalt och fysiskt på det sättet. För mig handlar det om att vara förberedd, att möta personen förutsättningslöst och att lyssna. Detta i kombination med min stora passion för hudsjukdomar och långa erfarenhet kommer man långt på, avslutar Virginia Zazo.

Träffa specialistläkare via videosamtal

Få rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Text: Mats Holmström
Foto: Jan Lindmark

Läs mer om hudsjukdomar och hudcancer

Håll koll på dina hudförändringar – Tidig upptäckt av Malignt melanom gör skillnad
Psoriasis? Hudläkarens tips för lindring
Vården har förbättrats och fortsätter att gå åt rätt håll

Kommentarer inaktiverade.