Under våren har Nadja Öström lämnat posten som ordförande i Sköldkörtelföreningen efter tre framgångsrika år. Nu vill hon hjälpa ännu fler med sköldkörtelproblem genom ökat fokus på arbetet som rådgivare inom kost, näring och sköldkörtelhälsa samt genom inspirerande föreläsningar.
– Det jag nu vill fokusera på att förmedla är att allt hänger ihop och att alla kan öka sitt mående till det bättre. För vissa kan en optimerad medicinering vara absolut det bästa medan någon kan uppleva stor förbättring med en kostomläggning.
Under hela min resa som sköldkörtelsjuk har jag varit min egen ”försökskanin”
Problem med sköldkörteln fick Nadja att utbilda sig inom kostrådgivning
För Nadja själv tog det 10 år att få diagnoserna Hashimoto och Hypotyreos och efter ytterligare flera år fick hon till slut rätt medicinering. Det är för att kunna hjälpa andra drabbade att undvika en lika lång resa som hon nu tar ytterligare steg i att sprida sina kunskaper och erfarenheter.
– Under hela min resa som sköldkörtelsjuk har jag varit min egen ”försökskanin”. Detta för att jag ville förstå min sjukdom och varför den uppstått. Som så många andra upplevde jag att jag inte fick hjälp hos vården och samtidigt har jag alltid varit intresserad av hälsofrågor. Jag utbildade mig för några år sedan till kost- och näringsrådgivare och har efter det fördjupat mina kunskaper inom bland annat basmedicin och gluten.
– Genom att lära mig om mig själv, hur min kropp fungerar och hur den svarar på bland annat olika typer av kost ökar jag möjligheten att kunna hjälpa andra. Inte minst genom att berätta om det under mina föreläsningar och som kostrådgivare, berättar Nadja.
De små pusselbitarna kan göra stor skillnad, säger Nadja.
Fortsatt engagemang i Sköldkörtelföreningen
Nadja fortsätter att vara engagerad i Sköldkörtelföreningen. Föreningen har växt rejält i antal medlemmar under de senaste åren och har mycket på gång inför framtiden. Projekt som nått politisk nivå och som kommer att underlätta för personer som drabbats av Hypotyreos eller Hashimotos sjukdom.
– Absolut. Bland annat har jag kvar ansvaret för sköldkörteldagen som arrangeras i maj varje år. Jag har ju också förekommit en hel del i media och skrivit egna debattinlägg vilket jag kommer att fortsätta med. Skillnaden är att jag inte kommer att jobba aktivt med det administrativa i föreningen längre utan mer kommer att fungera som en ambassadör för föreningen och den som är sköldkörtelsjuk.
Rådgivning om du har problem med sköldkörteln
Att Nadja förekommit flitigt i debatten kring sköldkörtelsjukdom och samtidigt lärt sig mycket om kost, näring och sköldkörtelhälsa har gjort att förfrågningarna om rådgivning och föreläsningar ökat under de senaste åren.
– Ja, jag har märkt att jag får fler och fler förfrågningar om rådgivning kring sköldkörteln och då kommer man alltid in på kosten. När jag utbildade mig till kostrådgivare fick vi tipset att hitta ett område att bli specialiserade på. Så det föll sig naturligt att sköldkörteln blev mitt område.
– Det handlar även om stressnivå, mental hälsa och inte minst andra belastningar i systemet, exempelvis tungmetaller. Men kosten är ett billigare och enklare sätt att själv testa sig fram med och se hur den gör skillnad för hälsan. Ett bra första steg om man känner att man inte får gehör hos vården. Det är väldigt individuellt men viss kost påverkar sköldkörteln negativt oavsett grundförutsättningar, berättar Nadja.
Fem tips för dig som har problem med sköldkörteln
- Tänk på stressnivån och se till att få tillräcklig återhämtning och sömn.
- Mycket dagsljus.
- Glutenfri kost, hemlagad mat med så naturliga råvaror som möjligt. Paleo-kost är vettig.
- Skaffa dig kunskap om sjukdomen.
- God kontakt med intresserad läkare som kan ge individuell behandling.
Kunskap om livsstil, kost och autoimmuna sjukdomar som Hashimoto
Går man på en föreläsning med Nadja får man hela hennes historia blandat med fakta om vad som påverkar det allmänna välmåendet och inte minst sköldkörtelhälsan. Informationen är inte bara intressant för den som är sköldkörtelsjuk utan egentligen för alla som är intresserade av hälsa och vill lära sig om autoimmuna sjukdomar (Hashimoto).
– Det stämmer. Är man inte sköldkörtelsjuk kommer man förstå vad man ska göra för att undvika problem med sköldkörteln. Om man redan har problem så kan man lära sig förstå hur kroppen fungerar och reagerar. Då kan man själv påverka genom att lära sig att äta rätt och anpassa sitt liv.
– Du får även svar på frågor om vad som kan vara grundorsaken till sjukdomen eller de symptom som tyder på sköldkörtelproblem men där läkaren inte hittar någonting.
Många har inte blivit hjälpta av standardläkemedlet Levaxin
Framförallt vill Nadja hjälpa de personer som inte orkat ta tag i sin sjukdom och ifrågasätta en behandling som inte fungerar. Det finns många sköldkörtelsjuka som inte blivit hjälpta av standardläkemedlet Levaxin. De skulle kunna leva ett mycket bättre liv om de fick andra läkemedel utskrivna i kombination med kostråd och stöd.
– När jag blev sjuk och kände att jag inte fick hjälp förstod jag att jag var långt ifrån ensam. Jag var själv så ”envis” att jag lyckades bli friskare till slut men det finns många människor som inte orkar ifrågasätta sin behandling och fortsätter att må dåligt. Jag hoppas att jag kan hjälpa och inspirera personer att få rätt behandling och stöd, avslutar Nadja Öström.
Text: Mats Holmström
Läs mer om sköldkörteln och kostbehandlingar
Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp
Problem med sköldkörteln? Ljus i tunneln för dig med Hypotyreos och Hashimoto
Kostbehandling mot IBS