Boka tid
Boka tid Login För företag
Distriktssköterskor Ann-Kristin Boman, Karin Renklint, läkare Manuel Gonzalez Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Personer med hjärtsjukdomar träffar läkare via videosamtal

Personer med hjärtsjukdomar och andra som är i behov av blodtryckskontroller, kan sedan i april få hjälp att träffa en läkare via videosamtal på Stenbergska hälsocentral i Lycksele. Det är genom ett samarbete mellan Stenbergska och Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus som dessa personer kan möta en läkare utan att behöva resa till Umeå.

Det här är ett av de nya arbetssätten som presenterades vid arrangemanget ”Morgondagens vård redan i dag” den 21 september på Norrlands universitetssjukhus.

Videosamtal med läkare – en självklarhet i framtiden

Manuel Gonzalez är specialist inom kardiologi och allmänmedicin och arbetar vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Han ser detta som en naturlig utveckling och en del av framtidens vård.

– Ja, om några år är denna teknik en självklarhet att använda inom vården. Detta är bara början, säger han.

Under två timmar varannan vecka träffar Manuel Gonzales två sjuksköterskor och en undersköterska från Stenbergska hälsocentral på distans genom videosamtal. Personalen har samlat ihop fall för att diskutera exempelvis behandlingsalternativ.

–  Jag får då se journaler och om det är en patient som vi tycker att jag borde träffa bokar vi in en tid för patienten att komma till hälsocentralen och träffa mig online. Detta arbetssätt avlastar distriktsläkarna som är i princip överbelastade i nuläget med alla frågor som kan besvaras på distans, säger han.

Specialistläkare inom hjärta-kärl

Här kan du få hjälp av en specialistläkare (kardiolog) – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Se vilken hjälp du kan få

Videosamtal tillgodoser patientens behov

Verksamhetschefen Anita Bjuhr och Manuel Gonzalez började prata om olika möjligheter till samarbeten redan för några år sedan.

– Jag gillar idén och upphovet till detta är att vi har haft och har fortfarande låg läkarbemanning. Med hjälp av videoteknik kan vi tillgodose patienternas behov av läkare, utan att läkaren befinner sig på hälsocentralen, säger Anita Bjuhr.

Gemensamt sätt för personer med kroniska sjukdomar

Både Manuel Gonzales och Anita Bjuhr ser stora möjligheter att sprida arbetssättet till fler hälsocentraler och andra specialiteter.

Kroniska sjukdomar har många likheter. Vi bör kunna hitta en gemensam modell så att patienterna kan träffa specialister på distans. Detta är en modell som vi kan använda i hela den norra regionen, säger Manuel Gonzalez.

Bild: Distriktssköterskorna Ann-Kristin Boman och Karin Renklint i samtal med läkaren Manuel Gonzalez. Foto: Jan Alfredsson, Västerbottens läns landsting

Läs andra artiklar om videosamtal med läkare

Videosamtal ger ökat stöd för personer med övervikt
Telemedicin ökar nyttan för patienter och läkare
Skype-möten hjälper personer med diabetes

Kommentarer inaktiverade.