Ina Stenberg hade flera klassiska symtom för hypotyreos redan i tjugoårsåldern men det skulle ta många år innan hon sökte hjälp. När hon trots träning och hälsosam kost började gå upp kraftigt i vikt för några år sedan sökte hon sig dock till vården. Därmed började hennes kamp för att få rätt diagnos och behandling. Idag får hon hjälp via hos Medicheck och har kommit en bra bit på sin väg mot bättring.
– Jag insåg att allting måste ha börjat många år tidigare för mig. Så länge jag kan minnas har jag haft klassiska symtom som kalla händer och fötter, torr hud och sköra naglar. Samma sak med min mamma men hon har aldrig kollat upp sin sköldkörtel. Familjen har utgått från att ”vi bara är sådana”. Att det skulle kunna handla om hypotyreos har ingen av oss haft en tanke på, berättar Ina. Vid årsskiftet 2019/2020, i samband med att Ina skulle fylla 45, hade dock fler symtom börjat visa sig. Till bilden hör att Ina tränat hårt tidigare i livet och nu precis hade börjat försöka komma igång igen.
– Jag var med i en PT-grupp och vi tränade 3–4 gånger i veckan. Även när min dotter var tre år hade jag gjort ett försök, men jag inser idag att det inte blev hundra den gången heller. Om min hypotyreos började när jag var gravid eller långt tidigare vet jag alltså inte, men jag tror på det senare, berättar hon.
Viktuppgång vanligt vid hypotyreos
Det som nu hände var att Ina, trots att hon tränade mycket och åt hälsosamt precis som hon alltid gjort, började gå upp i vikt i en rasande snabb takt. Detta är mycket vanligt vid just hypotyreos, som innebär underfunktion av sköldkörteln.
– Lätt att jag gick upp 0,5–1 kg i veckan i slutet av den perioden. Min mamma var chockad när hon såg mig, ”Herregud, vad har hänt?” frågade hon. Hela kroppen hade slagit ifrån. På gymmet fanns en så kallad ”InBody-våg”, som visar uppdelningen mellan muskler, fett och vätska i kroppen. PT:n förstod ingenting, vätskeprocenten var långt över det normala. Ina misstänker själv att hon samlat på sig en hel del myxödem, vilket innebär just svullnad och även bortfall av yttre delen på ögonbrynen. Detta är symtom som är specifika för hypotyreos. Ina är 1,72 lång och var viktmässigt uppe och vände på 86 kg, berättar hon.
– Nu väger jag 68, vilket säger en del. Jag hade alltså gått upp 18 kg. Det var vid den här tiden som jag till slut sökte mig till vården. Eftersom jag driver eget företag hade jag företagsförsäkring och sökte därför till privatvården i Göteborg där jag fick träffa en endokrinolog.
Som för många med hypotyreos visade det sig snart att Ina inte alls svarade på Levaxin.
– Jag hade i förväg tagit egna blodprover med hjälp av en av de onlinetjänster för blodanalyser som finns idag. Dessa hade jag med mig och de visade bland annat att mitt TSH-, T3- och T4-värde var inom referens. Idag vet man att detta inte behöver betyda att sköldkörteln fungerar som den ska. Istället är värdet individuellt och man behöver ta fler prover för att kunna veta om det rör sig om hypotyreos.
– Jag påpekade detta för läkaren men fick inget gehör. Istället fick jag veta att jag behövde gå ner i vikt, och att jag skulle komma tillbaka och göra ett nytt test sex veckor senare. Andra besöket hade mitt TSH-värde stigit över referens, men läkaren ville fortfarande inte sätta in standardmedicinen Levaxin, som man alltid prövar med först, förklarar Ina.
Svarade inte på Levaxin
Ina berättar att hon var gråtfärdig efter det besöket och när det sex veckor senare var dags för tredje besöket kände hon att hon inte orkade gå dit en gång till utan stöd. Hon tog därför med sig sin mamma.
– Då kovände läkaren plötsligt. Han ställde frågor och föreslog flera olika nya tester. Efter det besöket fick jag ett recept på Levaxin. Jag hade dock ett visst ogillande mot denna syntetiska medicin och jag hade läst på om NDT, det naturliga sköldkörtelhormonet som jag visste hade hjälpt många med hypotyreos. Jag visste dock att jag inte skulle kunna få detta utskrivet.
När jag väl kom i kontakt med Medicheck kände jag plötsligt att någon lyssnade. Att någon frågade ”hur mår du?”
Som för många med hypotyreos visade det sig snart att Ina inte alls svarade på Levaxin. Istället började hon nu även tappa väldigt mycket hår och hon mådde mycket sämre i allmänhet.
– I den här vevan hade jag börjat leta efter information och sköldkörtelmottagningar på nätet och hade också en första kontakt med kost- och näringsrådgivare Anna Sundin som finns hos Medicheck. Anna tipsade mig om ett kosttillskott från England. Det är tillverkat på torkad svin- eller kosköldkörtel, och är alltså naturligt precis som NDT. Jag köpte tabletter och började ta dessa på sidan om. Då sjönk mitt TSH drastiskt.
– Jag tog två olika av dessa tillskott, med olika fördelning av T3 och T4. Det vill säga de hormoner som är viktigast för sköldkörtelns funktion. Det gjorde att jag mådde bättre men fortfarande inte optimalt. Jag träffade specialistläkaren Belal Abulebda för första gången under den här perioden, berättar Ina. Initialt fick Ina då rådet att fortsätta med tillskottet från England, då hon nu även tyckte sig ha hittat rätt nivå på doseringen. Detta var år 2020 och sedan dröjde det till förra året innan hon tog kontakt med Medicheck. Då fick hon testa att lägga till Liothyronin som består av sköldkörtelhormonet T3 i syntetisk form. Hon fortsatte sedan med tillskotten från England och Liothyronin i nästan ett år.
Att någon lyssnar är en lättnad i sig
– I höstas tyckte jag dock att det började bli dyrt att köpa kosttillskotten från England och beslutade mig för att sluta med det ena, vilket var det som hade en högre koncentration av T4 i förhållande till T3. När jag tog prover alldeles nyligen visade det sig dock att jag hade väldigt låg nivå av just T4. Då bad jag Belal att söka licens för NDT, vilket han nu har gjort, berättar Ina, som när denna intervju publiceras precis har fått igenom licensen och får NDT sedan några veckor tillbaka.
Det har varit en stor lättnad i sig och en viktig del i min kamp för att äntligen få må bra igen.
Ett dilemma med sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos är sammanfattningsvis att lösningen på problemet är väldigt individuell. Många mår dock bättre av de naturliga sköldkörtelhormonerna som finns i NDT, och det faktum att Ina genom tillskotten från England har god erfarenhet av dessa gör att hon känner stor tillförsikt. Något hon uppskattar mycket i den här processen är också att hon äntligen fått gehör.
– När jag väl kom i kontakt med Medicheck kände jag plötsligt att någon lyssnade. Att någon frågade ”hur mår du?” och verkligen visade ett genuint intresse. Det har varit en stor lättnad i sig och en viktig del i min kamp för att äntligen få må bra igen.
– Sedan en tid har också min elvaåriga dotter haft liknande symtom. Idag får även hon hjälp av Belal vilket känns oerhört tryggt. Hon har fått Levaxin och verkar svara bra på det. Vi ska ta nya prover inom kort, avslutar Ina Stenberg.
Text: Mats Holmström
Läs mer om sköldkörteln
6 saker som är bra att veta om Hashimotos – Specialisten svarar
Efter många års kamp hittade Tina rätt behandling och medicin för sin hypotyreos
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom