Boka tid
Boka tid Login För företag
Varje år drabbas många av pollenallergi. Studier visar att var tredje elev i skolan har allergiska besvär som påverkar vardagen, men långt ifrån alla fångas upp av vården. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Hyposensilibilisering med tabletter kan behandla allergi

Varje år drabbas många av pollenallergi. Studier visar att var tredje elev i skolan har allergiska besvär som påverkar vardagen, men långt ifrån alla fångas upp av vården. Idag finns fungerande behandling i form av sprutor på sjukhus under tre års tid. Nu har forskare undersökt om det kan gå lika bra med enkla tabletter.

För några år sedan gjordes en omfattande studie där man kartlade förekomsten av allergi bland skolelever i södra Sverige. Studien genomfördes av forskare Hampus Kiotseridis, barnläkare vid Barnläkargruppen i Malmö och forskare vid Lunds universitet, tillsammans med forskarkollegor. De fick svar från 1333 elever som berättade om sina allergiska besvär och tog även prover på ett urval elever.

Resultatet visade att var tredje barn som svarade hade en allergisk sjukdom. Var tionde barn hade astma och hälften led av återkommande besvär. Fler än var tionde barn led av pollenallergi och hälften av dem hade svåra besvär.

– Tyvärr såg vi att många var dåligt kontrollerade, vilket tyder på att sjukvårdssystemet inte fångar upp alla de här barnen. Ofta går de till apoteket, men när den receptfria medicinen inte hjälper får de inte information att det finns annan hjälp att få, berättar Hampus.

Få hjälp med din allergi och astma online

Hos oss kan du träffa specialistläkare inom många olika sjukdomsområden. Snabbt och utan krav på remiss. Möte sker via videosamtal. Du loggar enkelt och kostnadsfritt in här för att boka en tid som passar dig.

Logga in säkert med BankID

Viktigt att drabbade får hjälp i vardagen

En del av studien var att undersöka hur allergin påverkade elevernas vardag. Pollenallergin sammanfaller oftast med skolornas stora prov under vårterminen, och presentationen i skolan kan till stor del påverkas.

– Andra forskare har visat att elever med pollenallergi har sämre testresultat under pollensäsongen. Man glömmer lätt bort allergierna under resten av året, men faktum är att det är viktigt att de som är drabbade får hjälp om det är så att deras vardag påverkas. För det finns hjälp att få, säger Hampus Kiotseridis.

Sprutbehandling har länge ansetts vara det bästa alternativet. Men eftersom det tar tre år och man behöver ta sig till sjukhuset för att få den, är det rätt besvärligt för barn och föräldrar.

Behandlingen hyposensilibilisering går ut på att man under en längre period tränar upp sitt immunförsvar så att det inte reagerar så starkt i kontakt med det man inte tål. Det fungerar ofta bra om man lider av gräs- och björkpollenallergi, men också om man är allergisk mot till exempel hund eller katt. Idag består hyposensibilisering av att man får regelbundna sprutor på sjukhus under tre års tid. Men nu har Hampus Kiotseridis och forskarkollegor undersökt om det faktiskt går lika bra att ta en tablett istället.

– Sprutbehandling har länge ansetts vara det bästa alternativet. Den ges på sjukhus och det är därför lätt att övervaka. Men eftersom det tar tre år och man behöver ta sig till sjukhuset för att få den, är det rätt besvärligt för barn och föräldrar. säger Hampus Kiotseridis.

Tabletter för att programmera om immunförsvaret

Forskargruppen följde ca 400 patienter som under tre års tid behandlades med tabletter istället för spruta. Syftet var att se om tablettbehandlingen gav lika bra resultat. Av de som deltog fullföljde 70% behandlingen, och av dessa var det mer än 90% som tog sin tablett minst sex dagar i veckan under de tre åren.

– Vi såg att med rätt uppföljning och struktur genomför patienterna tablettbehandlingen. Idag kan vi med olika smarta hjälpmedel få patienten att komma ihåg att ta sin behandling, till exempel kan man skicka sms-påminnelse, säger Hampus Kiotseridis.

Vi såg att med rätt uppföljning och struktur genomför patienterna tablettbehandlingen.

Vid en vaccination med spruta så triggas en immunrespons av ämnet i kroppen. Enligt Hampus kan detta även fungera med tabletter.

– Vi utvecklar tolerans även via munnen, till exempel när vi som små barn lär oss att äta olika födoämnen. Genom att i tablettform få i sig små doser av ämnet man är allergisk mot, programmeras immunförsvaret om under en längre tid. När vi använder den mekanismen mot allergier kallas det hyposensibilisering och det fungerar alltså både med tablettbehandling eller sprutbehandling, säger Hampus Kiotseridis.

Källa: Vetenskap och Hälsa Nyheter, 2018

Mer på Hjärta för vården

Specialistläkare för att hitta rätt läkemedel mot pollenallergi
Unik digital klinik för människor med astma
Kunskap och hänsyn hjälper personer med astma och allergi
Bättre behandling av astma och allergi hos barn

Kommentarer inaktiverade.