Boka specialist
Boka specialist Login English
Välkommen till MediCheck
Din specialistläkare på nätet
Hos oss får du rätt hjälp direkt av Sveriges största nätverk av specialister på nätet.

Du behöver ingen remiss.

Kosten påverkar förhöjd risk för demens vid typ 2-diabetes

Personer med typ 2-diabetes har en nästan fördubblad risk att utveckla demenssjukdomar jämfört med friska. Tidigare i år inleddes därför en världsunik studie vid Umeå och Uppsala universitet som ska ge svar på om så kallad medelhavskost och träning kan bromsa insjuknande i demens för äldre som lever med diabetes.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år. Du behöver ingen remiss.

Boka tid

– Om personer med typ 2-diabetes dessutom redan har en mild minnesstörning, ökar risken ytterligare. Tidigare forskning pekar på att den förhöjda risken hänger samman med en kombination av höga nivåer för blodsocker, blodfetter och blodtryck samt låg fysisk aktivitetsnivå och övervikt, berättar Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och huvudansvarig för studien.

Det talar för att risken att utveckla demens går att påverka genom att förändra dessa faktorer, bland annat via ändrad livsstil med kost och träning och en optimerad diabetesbehandling.

– Det finns en hel del som talar för att kost, träning och modern diabetesbehandling kan påverka utvecklingen av demens, men det har saknats evidensbaserad forskning på området. Den här studien är den första i sitt slag i världen, förklarar Olov Rolandsson.

Personer med typ 2-diabetes och minnesstörning får medelhavskost

Tidigare fanns alltså inga studier på grupper som har genomfört sådana förändringar av alla dessa faktorer och jämförts med kontrollgrupper. I studien kommer personer över 65 år med typ 2-diabets och mild minnesstörning att under ett års tid äta medelhavskost genomgå ett individualiserat program för ökad fysisk aktivitet samt optimerad behandling med läkemedel mot blodsocker, blodfetter och högt blodtryck.

Gruppen utbildas också av dietist i medelhavskost. Den innehåller mycket grönsaker, nötter, olivolja, rotsaker, en hel del fisk, en del fullkornsprodukter, men bara sparsamt med kött och mejeriprodukter samt i princip inget socker alls. Deltagarna får dessutom regelbundet nötter och olivolja gratis hemskickade.

Den här gruppen jämförs med en kontrollgrupp som får vanlig information om behandling av sin typ 2-diabetes. Personerna i studien anmäler sig frivilligt, och lottas sedan till antingen försöksgruppen eller kontrollgruppen.

Följs upp med fullskalestudie

Till att börja med görs en pilotstudie med 80 deltagare i Umeå och Uppsala, för att se om deltagarna klarar att fullfölja programmet och om det sker några tecken till förändringar i metabola värden och minnesfunktion. Om pilotstudien fungerar, blir det sedan en fullskalestudie som man kommer att söka 1700 frivilliga deltagare till i hela landet.

– Om studien visar att symtomen på utveckling av demens skiljer sig mellan grupperna, kan det på sikt innebära att rekommendationerna för behandling av typ 2-diabetes och minnesstörning ändras, men där är vi inte än, berättar Mats Martinell, forskare vid Uppsala universitet.

Text: Mats Holmström, Källa: Umeå Universitet
Foto: Mattias Pettersson

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år. Du behöver ingen remiss.

Boka tid

Läs mer om typ 2-diabetes

Att identifiera risken för typ 2-diabetes tidigt i livet
Mekanismen som bidrar till diabetes typ 2 och övervikt

Kommentarer inaktiverade.

Våra partners