Bröstcancer sprider sig i kroppen enligt specifika mönster. Det har forskare från KI och Helsingfors universitet kartlagt i ny studie. Syftet var att få kunskap om cancerns spridningsvägar för att bättre kunna anpassa behandlingen av bröstcancer. ”Vi hoppas att det här leder till förbättrad behandling av metastatisk cancer” säger docent Johan Hartman.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Ca 2000 drabbade avlider varje år. De svårare fallen som blir dödliga är nästan alltid en följd av att cancern har spridit sig från bröstet till andra organ. En viktig riskfaktor för om cancern sprider sig från bröstet är metastaser som sitter i lymfkörtlarna i armhålan.
Det har hittills inte varit känt om metastaserna är ansvariga för spridningen av sjukdomen till resten av kroppen, och inte heller vilka vägar som cancercellerna går. Nu har forskare undersökt saken för att bättre kunna kartlägga sjukdomens spridning.
Upptäckte släktskap mellan cancerceller
Studien leddes av forskare från Karolinska Institutet i samarbete med forskare från KTH och Helsingfors universitet. Forskningen finansierades bland annat genom Cancerfonden.
Enligt resultatet sprider sig cancercellerna från brösttumören till lymfkörtlarna i armhålan och sedan vidare mot till exempel hjärnan och skelettet.
I studien undersöktes cancervävnads DNA hos 20 patienter med tumörer i bröst och metastaser i bland annat armhålorna. Här kunde de kartlägga släktskap mellan cancerceller i bröstet och de som fanns i metastaser i andra delar av kroppen, och därmed se hur cancern spridit sig. Enligt resultatet sprider sig cancercellerna från brösttumören till lymfkörtlarna i armhålan och sedan vidare mot till exempel hjärnan och skelettet.
Brösttumören angriper specifika organ
Johan Hartman, docent vid institutionen för onkologi-patologi vid KI har lett studien tillsammans med professor Jonas Bergh.
– Vårt viktigaste fynd var dock att metastaserna i lymfkörtlarna i armhålan inte verkar sprida sig vidare till andra organ, så även om dessa metastaser kan visa hur aggressiv cancern är, är det inte de som orsakar spridningen, säger Johan Hartman.
Ett ytterligare fynd från studien var att det i vissa fall kan röra sig om en tidig ”explosion” av cancerceller från tumören i bröstet. Detta orsakar direkt metastaser i andra organ. Här kunde man också se att olika delar i brösttumörerna orsakar metastaser i olika, specifika organ.
Kan hjälpa läkare att anpassa cancerbehandling
De olika fynden är viktiga för utvecklingen av cancerbehandling och kan hjälpa läkare att anpassa behandlingen, till exempel genom att förstå var vävnadsproven ska tas ifrån samt hur många prov som behövs för att få en uppfattning om hur svår sjukdomen är.
Resultaten bekräftar att cancerbehandlingen behöver individanpassas.
– Resultaten bekräftar också tidigare forskning som visar att cancerbehandlingen behöver individanpassas. Vi hoppas att det här leder till förbättrad behandling av metastatisk cancer i framtiden, säger Johan Hartman.
Källa:
KI Nyheter 2018-02-27
Studien publicerad i Journal of Clinical Investigation.
Bild: Johan Hartman
Fotograf: Jonas Eriksson
Läs Mer på Hjärta för vården
Behandling med ablation hjälper många med cancer
Cancerrisken vid inflammatorisk tarmsjukdom
IRE lovande behandling mot bukspottskörtelcancer
Stora genombrott inom behandling av prostatacancer