Vanliga frågor och svar om att träffa läkare via videosamtal och chatt

Hur fungerar MediCheck och hur går det till att träffa en läkare?

På MediCheck kan du träffa en specialistläkare när och var du vill, via videosamtal från din smartphone, surfplatta eller dator. Du loggar in med mobilt BankID, väljer själv vilken läkare du vill träffa, fyller i ett formulär och blir sedan uppringd av läkaren vid utsatt tid. Bedömer läkaren att du är i behov av medicin eller vidare vård får du recept eller hjälp med egenremiss i samband med mötet.

Så här går det till att träffa en läkare på MediCheck

Vilken typ av läkare kan jag få hjälp av?

Alla läkare i MediCheck är specialister inom minst ett område och har minst 5 års klinisk erfarenhet inom sitt specialistområde. Varje läkare jobbar efter de riktlinjer som gäller för respektive sjukdom.

All vårdpersonal har utbildats av MediCheck för att på bästa möjliga sätt kunna hjälpa dig via ett möte på nätet.

Se specialistområden på MediCheck

När bör jag använda MediCheck?

Du kan få hjälp av läkare på MediCheck gällande besvär och symtom som inte kräver en fysisk undersökning för att säkerställa och hantera ditt problem.

 

Är det lämpligt att vända sig till MediCheck för alla medicinska besvär?

Du bör inte använda MediCheck om:

  • du har ett symptom/besvär som kräver fysisk undersökning, provtagning eller röntgen. Självklart kan du inte alltid veta på förhand om det krävs undersökning eller provtagning. Skulle det framgå under mötet så kan vi hjälpa dig vidare. Om du är osäker på om du behöver fysisk undersökning eller ej kan du kontakta oss i chatten så hjälper vi dig.
  • du är i behov av narkotikaklassade medel. Läkare på MediCheck skriver inte ut narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel.
  • du har behov av sjukskrivning som kan pågå under längre tid. Läkare på MediCheck skriver för närvarande inte ut sjukintyg. Det finns däremot läkare som kan ge råd angående sjukintyg, sjukskrivningar eller intyg till Försäkringskassan.

Ring alltid 112 eller besök en akutmottagning om ditt tillstånd är akut.

Kan jag använda MediCheck när jag är utomlands?

Ja, du kan befinna dig var som helst i världen och få hjälp av specialistläkare med svensk läkarlegitimation. Du behöver mobilt BankID, bra internetuppkoppling och stöd för ljud och video på din smartphone, surfplatta eller dator.

Gäller det någon åldergräns för att få hjälp av en specialist på MediCheck?

Ja, det gäller en åldersgräns på 16 år. Om du har fyllt 16 år kan du legitimera dig med BankID och få hjälp av våra specialister. Du kan dock inte välja att betala via faktura, utan kommer att betala för ditt besök med kortbetalning.

Vad kostar det att få hjälp av en specialistläkare på MediCheck?

När du träffar en specialistläkare via videosamtal betalar du 350 kr.

Skriftligt svar inom normalt 4 timmar – Vissa frågeställningar och receptförnyelse kan ske via ett meddelande. Du kan få hjälp genom att ställa en skriftliga frågeställning och få ett skriftligt svar av en läkare inom normalt 4 timmar. Denna tjänst kostar 150 kr.

Betalning

Hur betalar jag för ett möte?

Du kan betala med kort (Visa och Mastercard) eller faktura. Om du betalar med faktura får du 14 dagars kredit genom Arvato. Fakturan skickas till den e-post som du har angivit vid registreringen.

Är möten på MediCheck frikortsgrundande och gäller frikort?

Frikort (högkostnadsskydd) gäller för närvarande inte på MediCheck. Orsaken till detta är att vi inte får någon subvention från Landstingen.

Får jag kvitto för mitt vårdmöte på MediCheck?

Ja, din bokningsbekräftelse är giltigt som kvitto.

Kan jag avboka eller omboka ett möte?

Om du har bokat en specifik tid kan du omboka eller avboka ditt läkarbesök senast 24 timmar innan utsatt starttid. Drop-in-besök kan ombokas till en specifik tid med en specialist du väljer. Om du avbokar ditt besök sker en automatisk återbetalning av din avgift. Återbetalningen är dig tillhanda inom 2-7 arbetsdagar.

Vad händer om jag missar läkartiden som jag bokat?

Tyvärr går du då miste om den avgift som du betalat.

I vilka fall kan avgiften återbetalas?

Avgift vid genomfört läkarmöte återbetalas inte. Om du får vänta längre än 30 minuter från utsatt tid vid ett planerat besök kan du få tillbaka avgiften. Det gäller om besöket är bokat minst ett dygn i förväg.

Om ett läkarbesök inte kan genomföras samt journalföras pga tekniska problem kan du få din avgift återbetald genom att kontakta support@medicheck.se.

Recept och remiss

Kan jag få recept på medicin via MediCheck?

Ja, du kan få recept på läkemedel. På MediCheck kan du inte får recept för narkotikaklassade läkemedel, beroendeframkallande läkemedel eller läkemedel som kräver regelbunden vårdkontakt eller fysisk undersökning/provtagning innan förskrivning. Observera att många vanliga sömnmediciner och hostmediciner är narkotikaklassade.

Föreligger misstanke om ett beroendeproblem så erbjuder MediCheck ett kostnadsfritt möte med en psykiatriker för att reda ut om ett beroende finns.

Kan jag hämta mitt recept på vilket apotek som helst?

Ja, du kan hämta ut din förskrivna medicin på valfritt apotek.

Kan jag få remiss av läkaren på MediCheck?

Ja, din läkare hjälper dig med en egenremiss (egen vårdbegäran) för vidare vård om du och din och läkare kommer överens om detta. Däremot kan vi idag inte skriva remiss för att påbörja utredning som innefattar exempelvis röntgen.

Hur skickas min remiss?

Din remiss finns tillgänglig på MediCheck för nedladdning. Du ansvarar själv för att skriva ut skicka remissen till den vårdgivare du vill vända dig till.

Dokumentation och journal

Kommer läkaren föra journal?

Ja, alla möten du genomför i MediCheck journalförs och du har tillgång till denna data.

Kan läkaren se mina tidigare journalanteckningar?

Din läkare på MediCheck kan se journalanteckningar från tidigare möten som skett på MediCheck som han eller hon har genomfört med dig. Om du väljer att träffa olika läkare på MediCheck bestämmer du vid varje tillfälle om den nya läkaren har tillåtelse att se din journal.

Teknik och säkerhet

Vilken typ av teknisk utrustning behöver jag för att kunna använda MediCheck?

Just nu finns MediChecks app tillgänglig för iPhone och iPad (iOS v.8.0 eller senare) och Android-telefoner samt surfplattor. Du kan även använda en dator med webbkamera. Obs att du måste använda Google Chrome som  webbläsare.

Du behöver också ett mobilt BankID för att logga in, samt god internetuppkoppling.

Appen fungerar inte, vad gör jag?

Kontrollera att ditt operativsystem på telefonen/surfplattan stöds av MediChecks app (se specifikation ovan) och kontrollera din internetuppkoppling.

Du kan också testa att uppdatera MediCheck-appen i App Store och Google Play, samt starta om appen om du skulle få något problem. Du kan även få hjälp via vår chatt när du loggat in.

Är MediCheck säkert?

All datatrafik på MediCheck och videoström skyddas med kryptering. Alla som använder MediCheck verifieras genom e-legitimation, BankID

Hur lagras min information?

Information om möten behandlas under sekretess i enlighet med personuppgiftslagen och patientdatalagen. Videomöten på MediCheck spelas inte in och dokumenteras inte utöver läkarens anteckningar i din journal, precis som vid ett vanligt läkarbesök. Du kan läsa hur dina personuppgifter behandlas i användarvillkoren.

Vem kan se min symtombeskrivning?

Endast behandlande vårdgivare har tillgång till din symtombeskrivning. Innan mötet går din vårdgivare igenom symtombeskrivningen du lämnat i samband med din bokning för att förbereda ert möte.

MediCheck support

Vår support hjälper dig om du har frågor om hur tjänsten fungerar och om du är osäker på vilken läkare du bör träffa. Vi är tillgänglig via mail alla dagar i veckan. Du får vanligtvis svar från supporten inom 24 timmar. Du kan även nå oss via telefon 08-59 90 25 00 på vardagar mellan 09.00- 11.00 eller i vår chatt nere i vänstra hörnet.

Email: support@medicheck.se

Telefonnummer: 08-59 90 25 00

Vänligen notera att vi inte kan besvara medicinska frågor angående symtom, läkemedel, eller allmän information om hälsa och sjukdomar i supporten, men vi kan guida dig mot rätt läkare och hjälpa dig att boka.

Var kan jag vända mig med eventuella klagomål?

Om du inte är nöjd med den vård du fått eller är missnöjd med bemötandet vill vi gärna att du berättar det för oss. Vänd dig i första hand direkt till oss på MediCheck, support@medicheck.se. Berätta så utförligt som möjligt om varför du är missnöjd så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Vården på MediCheck lyder under samma regelverk som alla vårdgivare i Sverige. Därför kan du också, som vanligt, vända dig till patientnämnden eller patientombudsmannen i ditt hemlandsting, IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) och andra tillsynsorgan vid eventuella klagomål.

Träffa en specialistläkare nu

Träffa en specialistläkare nu utan krav på remiss.

Träffa läkare online

Specialistläkare på MediCheck

På MediCheck kan du träffa läkare som är specialister inom följande områden.

Ulla Nyström - specialistläkare inom astma och allergi

Allergolog

Ulla Nyström är specialistläkare inom astma och allergi

Jag har arbetat som specialist inom allmänmedicin i 10 år och som specialist inom allergisjukdomar i 16 år. Vanliga besvär och sjukdomar jag behandlar är allergiska näs- och ögonbesvär, astma, nässelutslag, födoämnesallergi och akuta allergiska tillstånd.

Se vad Ulla kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare allmänmedicin specialistläkare inom allmänmedicin

Allmänmedicin

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin

Mitt fokus har kommit att handla mycket om att ta hand om patienter där själen inte mår bra, där trötthet och håglöshet ger en ohållbar livssituation. Där till exempel sköldkörtelbehandlingen inte räcker till finns jag som ett stöd och kan hjälpa till med individuella behandlingsalternativ.

Se vad Kenneth kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare hudläkare dermatolog specialistläkare inom dermatologi

Dermatolog

Lampros Nintis är dermatolog och specialist inom hudsjukdomar

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar mm.

Se vad Lampros kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare diabetolog endokrinolog specialistläkare inom diabetes och endokrinologi

Diabetolog

Angelos Kalogiannis är specialist inom diabetes

Angelos arbetar som endokrinolog och diabetolog. Angelos kan bland annat hjälpa dig med: kunskap och fördjupning inom diabetes, tips om hur du hanterar och går vidare med din sjukdom, hjälp med hur du ska tänka när du är urspårad i behandlingen mm.

Se vad Angelos kan hjälpa dig med

Sofia Antonsson legitimerad dietist och IBS-expert

Dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem mm.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare geriatriker specialistläkare inom äldres sjukdomar geriatrik

Geriatrik

Maria Norström är geriatriker och hjälper personer inom demens

Jag är specialistläkare inom demenssjukdomar och är medicinskt ansvarig på en minnesmottagning i Stockholm. Jag hjälper personer med exempelvis Alzheimers sjukdom genom att genomföra demens- och minnesutredningar för rätt diagnos och behandling.

Se vad Maria kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare gynekolog specialistläkare inom gynekologi

Gynekolog

Anette Lundgren är gynekolog och förlossningsläkare

Anette har arbetat som gynekolog sedan 1999 och behandlar främst besvär som är godartade, dvs. inte cancerrelaterade. Anette hjälper även dig som har besvär med till exempel blödningar, menssmärtor, biverkningar av preventivmedel eller klimakteriebesvär.

Se vad Anette kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare kardiolog specialistläkare inom hjärta-kärl

Kardiolog

Kalliopi Gkounti är specialistläkare inom hjärt-kärlsjukdomar

Kalliopi har arbetat som hjärtspecialist i åtta år. Kalliopi hjälper personer som har kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, högt blodtryck, arytmier (hjärtat slår oregelbundet), hjärtklaffssjukdom och blodfettsrubbningar och mycket därtill.

Se vad Kalliopi kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare kardiolog specialistläkare inom hjärt-kärl-sjukdomar

Internmedicin, Kardiolog

Hans-Jörgen Nilsson är specialistläkare inom hjärta-kärl och internmedicin

Hans-Jörgen är kardiolog och överläkare på Arytmikliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Hans-Jörgen är specialiserad inom arytmier, där förmaksflimmer är den vanligaste diagnosen. Jag hjälper även till med andra förekommande arytmier och hjärttillstånd som till exempel hjärtsvikt.

Se vad Hans-Jörgen kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare gastroenterolog specialistläkare inom mag-tarm-sjukdomar

Gastroenterolog

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har långt erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare ortoped specialistläkare inom ortopedi

Ortoped

Soheila Zhaeentan är ortoped – specialistläkare inom ortopedi

Soheila är legitimerad läkare och specialist inom ortopedi sedan 2004. Soheila hjälper personer med skador och smärta i armar och ben och dess leder samt kroniska tillstånd i nacke och rygg. Jag bedömer och behandlar ofta problem inom axlar, armbågar, höft, knä, händer och fötter.

Se vad Soheila kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare psykiatriker specialistläkare inom psykiatri

Psykiatriker

Andreas Rochester är specialist inom psykiatri

Andreas är psykiatriker sedan åtta år och jobbar även som medicinsk ledsagare åt SOS International. Andreas har erfarenhet inom en mäng olika problemområden som exempel depression ångestsyndrom, ADHD, beroende kris mm.

Se vad Andreas kan hjälpa dig med

Per Wallander psykolog, samtalsterapeut

Psykolog

Per Wallander är psykolog och samtalsterapeut

Per är legitimerad psykolog och hjälper personer som har problem med till exempel stress, depression, utmattning och utbrändhet, sömnproblem, beroende och missbruk (droger, alkohol, spel, läkemedel) mm.

Läs mer om hur Per kan hjälpa dig

Legitimerad läkare rehabiliteringsmedicin smärta specialistläkare inom rehabilitering och smärta

Rehabiliterings- och smärtspecialist

Edina Kurtovic är specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin och smärta

Edina jobbar som specialist i smärtlindring sedan 2004 och har även arbetat som specialist inom rehabiliteringsmedicin i ca 20 år. Edina har lång erfarenhet av ryggmärgsskador och smärtbehandling.

Se vad Edina kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare reumatolog specialistläkare inom reumatologi

Reumatolog

Abbas Burhan är specialist inom reumatologi

Abbas har arbetat som reumatolog och specialist inom internmedicin sedan 2003. Abbas hjälper dig med att ställa diagnos och behandla alla sorters reumatiska besvär, följa upp och justera bromsmediciner, cellgifter, kortison, biologiska behandlingar samt ge råd om rehabilitering och smärtlindring.

Se vad Abbas kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare urolog specialistläkare inom urologi

Urolog

Fredrik Levin är urolog – specialistläkare inom urologi

Fredrik är specialist i allmänkirurgi och urologi. Fredrik hjälper många män med bland annat vattenkastningsbesvär, godartad prostataförstoring och prostatacancer samt besvär som njursten, överaktiv blåsa hos kvinnor eller erektionsproblem hos män.

Se vad Fredrik kan hjälpa dig med

Legitimerad läkare ögonläkare specialistläkare inom ögonsjukdomar

Oftalmolog

Argyro Kyriazidou är specialistläkare inom ögonsjukdomar

Argyro är ögonläkare inom den offentliga vården och har jobbat som ögonspecialist i fem år. Argyro behandlar vardagliga ögonbesvär men också kroniska och svårare ögonsjukdomar som grön starr (glaukom), åldersförändringar i gula fläcken, grå starr med mera.

Se vad Argyro kan hjälpa dig med

Legitimerad kostrådgivare specialist inom sköldkörtelhälsa

Sköldkörtelhälsa

Nadja Öström är kostrådgivare och coach inom sköldkörtelhälsa

Nadja är utbildad som kost-och näringsrådgivare inom bland annat basmedicin, tarmhälsa, gluten och toxisk belastning med fokus på sköldkörtelhälsa. Nadja kan hjälpa dig med att förstå sköldkörtelsjukdom och rådgöra hur du kan uppnå bättre hälsa samt optimerad och anpassad medicinering.

Se vad Nadja kan hjälpa dig med

Få hjälp av en läkare som talar ditt språk

Att få hjälp av en person som talar samma språk som du själv är alltid en trygghet och bidrar till bättre vård. På MediCheck kan du träffa läkare som talar följande språk:

Arabiska
Azerbajdzjanska
Azeri
Danska
Dari
Farsi
Finska
Franska
Grekiska
Hebreiska
Isländska

Kinesiska mandarin
Kurdiska
Norska
Persiska
Polska
Rumänska
Ryska
Spanska
Svenska
Tyska
Ungerska

Träffa en specialistläkare nu

Träffa en specialistläkare nu utan krav på remiss.

Träffa läkare online