Boka tid
Boka tid Login För företag
Belal Abulebda, specialist i allmänmedicin Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Digital vård bra vid KOL och andra kroniska sjukdomar

Belal Abulebda som är specialistläkare inom allmänmedicin brinner för att hitta de grundläggande orsakerna till att sjukdom uppstår. Han är också förespråkare för digital vård som ett led i att avlasta den fysiska vården och samtidigt erbjuda personer med kroniska sjukdomar tätare uppföljningar. Sedan några månader finns det möjlighet att träffa Belal via videosamtal på Medicheck.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Belal kommer ursprungligen från Palestina och kom till Sverige för 15 år sedan efter att ha utbildad sig till läkare i Ryssland. Hans karriär i Sverige började på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Jag började med att göra min praktik och provtjänstgöring på akuten. Det var en ganska tuff start, jag hade inte hunnit lära mig så bra svenska och det handlar såklart om oerhört snabba beslut på en akutmottagning. Är man läkare som kommer från ett land utanför EU krävs även en kompletteringsutbildning i Sverige för att kunna arbeta som specialist. Utbildningen omfattar språkutbildning i ett till två år och sedan måste man själv söka provtjänstgöringen, under vilken kunskaperna bedöms, berättar Belal.

Efter praktiken på akutmottagningen flyttade Belal till geriatriken på Huddinge sjukhus. Han berättar att det där var lättare att lära sig det svenska sjukvårdssystemet.

Fokus på allmänmedicin

– Egentligen handlar det mest om att just lära sig själva systemet när man kommer som utländsk läkare till Sverige. Jag arbetade mest på internmedicinska avdelningen och påbörjade min ST-utbildning inom geriatrik. Efter en tid på Karolinska flyttade jag till Katrineholm och jobbade där på medicinkliniken där under min ST-tjänstgöring.

I längden blev det jobbigt för Belal att pendla vilket gjorde att han återvände till Stockholm. 2013 startade han sin mottagning i Farsta, söder om Stockholm. Med sin breda erfarenhet vill han hjälpa sina patienter att gå till botten med sina besvär.

Jag brinner för utredning

– Jag brinner för utredning. Jag vill veta bakgrunden till symtomen, gå djupt in i problemet och utreda från olika håll för att kunna hjälpa mina patienter på bästa sätt. För mig är det också viktigt att använda mig av min erfarenhet snarare än att alltid gå efter traditionella mallar för att ställa diagnos. Symtom kan många gånger vara komplexa och det är ofta snarare just erfarenheten som i slutändan möjliggör bäst vård, konstaterar Belal.

Runt 2012 ändrades Belals fokus mer mot allmänmedicin och sedan november 2019 finns han tillgänglig som specialist inom just allmänmedicin hos Medicheck. Han berättar att digital vård är någonting han trott på under en längre tid.

Digital vård hjälper personer som har problem med sköldkörteln

– Det finns så många tillfällen där patienten inte behöver ett fysiskt vårdbesök. Att som specialistläkare kunna hjälpa till digitalt ökar tillgängligheten avsevärt och ger möjlighet till tätare uppföljning. Vid många kroniska sjukdomar är det viktigt med täta uppföljningar för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Uppföljningar fungerar utmärkt att göra genom digital vård, berättar Belal och nämner Sköldkörtelkliniken som exempel:

– Har man exempelvis hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln) och inte mår bra av standarläkemedlet Levaxin, då krävs det en rejäl utredning och täta konsultationer. På vårdcentralen hinner man sällan utreda ordentligt, vilket gör att man inte går vidare med patienten om värdena ser normala ut. På Sköldkörtelkliniken har vi en möjlighet att utreda ordentligt och anpassa vård och behandling utifrån patientens behov.

– Det kan ofta ligga en allmän hormonobalans eller exempelvis en depression bakom att sköldkörtelsjukdomen bryter ut. Ofta är en kombinationsbehandling lösningen och framförallt behöver patienten känna sig omhändertagen och lyssnad på.

Sköldkörtelkliniken

Anpassad vård och behandling för dig som har problem med sköldkörteln.

Ansök om plats på Sköldkörtelkliniken

KOL-patienter behöver bättre uppföljning

Belal har även fördjupat sig inom KOL och astma. På Landstingens uppdrag har Belal varit med och utrett möjligheten till en specifik KOL-mottagning.

– Tanken är att det ska finnas en KOL-utbildad sjuksköterska på varje vårdcentral och en ansvarig läkare. Vid behov kan fler läkare ansluta till konceptet. Bakgrunden är att KOL-patienter inte har samma möjlighet till uppföljning som till exempel personer med diabetes och blodtryckspatienter. Med tätare uppföljning kan man hantera sjukdomen bättre och undvika besök på akuten.

Den fysiska vården kan avlastas

– Det man behöver göra fysiskt med KOL-patienter är mätning av lungkapacitet/andning (spirometri). Resten av uppföljningen kan skötas digitalt. Inom kort finns det även möjlighet att mäta sin lungfunktion hemma med en liten portabel lungfunktionsmätare. Då blir det vekligen smidigare för personer med KOL. Detsamma gäller för personer med diabetes eller blodtryckspatienter som fått sin diagnos och medicinering. Dessa personer behöver inte ett fysiskt besök för att diskutera sin medicinering. Digitala uppföljningar fungerar oftast bra.

Belal tycker att den fysiska vården kan avlastas avsevärt genom att samverka med digital vård.

– Absolut, jag tror på digital vård, om man använder det på rätt sätt. Jag tror att minst 50 procent av dem som besöker vårdcentralen skulle kunna få hjälp digitalt. Mitt mål är att så stor andel av mina konsultationer som möjligt ska vara digitala i framtiden. Allt pekar tydligt i den riktningen, avslutar Belal Abulebda.

Text och foto: Mats Holmström

Läs mer om KOL och sköldkörtelsjukdomar

Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren
Icke-rökare med KOL ska få bättre vård

Kommentarer inaktiverade.