Boka tid
Boka tid Login För företag
Vanliga frågor om hypertyreos – Specialisten svarar-hypertyreos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

6 saker som är bra att veta om hypertyreos – Specialisten svarar

Boka tid med specialist

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner och kroppen går på högvarv både i organen och cellerna. Du känner av svettningar och känner dig ofta som att du går på max. De personer som har problem med hypertyreos får ofta en påverkan på hela livet. Symtomen kan vara diffusa, men det finns god hjälp till att må bättre. Specialisten i allmänmedicin Kenneth Ilvall, ger dig svar på vad som kan vara bra att veta om hypertyreos.

Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig med utredning, diagnostisering och behandling av din sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Vilka är symtomen på hypertyreos?

Symtomen är att du svettas och känner dig varm. Du har svårt att sova och känner dig pressad både fysiskt och psykiskt. Du kan få menstruationsrubbningar och du känner av hjärtklappning och har hög puls. Du känner dig svag i musklerna och du kan få darrningar, speciellt i händerna. Hudproblem förekommer, du kan tappa hår och minska i vikt, trots att du äter som vanligt. Det är vanligt att du upplever ett obehag när du tar på halsen och det oftast svårt att bära polokrage eller strama halsband. Det är också vanligt med psykiska symtom där du kan känna oro och bli lättretad.

Hypertyreosen kan delas in i tre sjukdomar

  • Graves sjukdom gör att immunförsvaret påverkar sköldkörteln att bilda mer hormon
  • Vid knölstruma finns det flera knölar i sköldkörteln som bildar för mycket hormon
  • Vid toxiskt adenom finns en del av sköldkörteln som bildar för mycket hormon

Symtomen för dessa tre sjukdomar är samma, men behandlingen kan skilja sig åt.

Kan hypertyreos gå över av sig själv?

Vissa personer som drabbas av en mild tyreoidit kan ha tur att inflammationen lägger sig och symtomen klingar av utan kvardröjande efterförlopp.

Hur diagnostiseras hypertyreos?

Hypertyreos diagnostiseras med hjälp av blodprov, men man tittar även på hela symtombilden. Läkaren ställer diagnosen genom att göra en kroppsundersökning, där denne känner på sköldkörteln, kontrollerar blodtryck och puls samt gör en kontroll av ögonen. Ett ultraljud med eller utan punktion ingår i utredningen.

Kan hypertyreos komma och gå?

Det kan vara svårt att veta när sjukdomen börjar eftersom den kan komma smygande och symtomen kan vara diffusa. Du kan ha problem med symtom i många månader innan du märker att något inte stämmer. De kan vara svårt att förstå symtomen då flera av dem liknar besvär dom du kan få av olika anledningar. Vissa typer kan förvinna av sig själv, men de flesta som drabbas behöver hjälp och behandling.

När ska man söka vård?

Har du ett obehag från halsen, känner dig stressad, har hög puls och tappat oförklarligt i vikt ska du söka vård.

Hur behandlar man hypertyreos?

När man behandlar hypertyreos så brukar man hämma sköldkörteln så att det inte producerar lika mycket hormon. De går att behandla med läkemedel som tyreostatika. Detta gör att sköldkörteln hämmas och hormonnivåerna blir på en lagom nivå. Behandling med radioaktiv jod är en form av enkel lokal strålbehandling, där du sedan blir långsamt bättre efter någon månad. Vid operation tas en del av sköldkörteln bort vilket kan vara aktuellt vid kraftigt förstorad körtel eller om det inte räcker med de medicinska behandlingarna.

Få hjälp med sköldkörteln oavsett vart i landet

Genom sitt arbete på Medicheck kan Kenneth erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att personerna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Text: Madeleine Ekberg

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare online.

Boka tid

Läs med om sköldkörteln

Inas hypotyreos krävde mer än standardmedicinen
6 saker som är bra att veta om Hashimotos – Specialisten svarar
5 saker som är bra att veta om hypotyreos – Specialisten svarar

Kommentarer inaktiverade.